Mens & Natuur

Terreinbeheer

Simpel gezegd is de zorg voor alles wat leeft op het landgoed de taak van de afdeling terreinbeheer. Dan gaat het natuurlijk over het onderhoud van bossen en natuurterreinen. Maar onze medewerkers controleren ook oude bomen op dood hout, beplanten houtwallen of vullen de eenjarige bloemenborders in de oranjerietuin.

Ontdek verder

Drie ingrediënten voor weerbare terreinen 

De gevolgen van klimaatverandering zien we duidelijk om ons heen. Oude bomen hebben het moeilijk, voorheen altijd natte heide verdroogt. En in de kasteeltuinen zijn ziektes en plagen een groter probleem dan vroeger.

Om onze terreinen in goede conditie te houden werken we aan een goede waterhuishouding, een gezonde bodem en een zo groot mogelijke biodiversiteit. Dat doen we op verschillende manieren. Zo planten we tegenwoordig vooral inheemse loofhoutsoorten in de bossen omdat deze beter passen in ons ecosysteem. 

Het afgevallen blad van bijvoorbeeld lindes, boswilgen, fladderiepen, essen en haagbeuken zorgt ook voor een betere bodemkwaliteit. Een gezonde bodem houdt vervolgens meer water vast, wat weer bijdraagt aan een goede waterhuishouding. 

Wat we zoal doen

Poelen opschonen

Ecologisch maaibeheer

Exoten verwijderen

Heggen vlechten winter
Heideverbindingen 2
Poelen opschonen1

Vrienden worden van Twickel?

De ‘Vereniging Vrienden van Twickel’ is er voor iedereen die Twickel een warm hart toedraagt en die het behoud van natuur- en cultuurhistorische waarden van het landgoed belangrijk vindt.
Als Vriend ontvangt u 4x per jaar het prachtige full colour Twickelblad, wordt u uitgenodigd voor activiteiten én hebben u en uw partner gratis entree tot de kasteeltuinen gedurende het seizoen. Het lidmaatschap kost € 22,- per jaar.

Word vrienden steun het behoud van Twickel!