Erfgoedroute

Verken het landgoed te voet met:

Hof te Dieren. Een cultuurhistorische wandeling

Deze wandelgids laat de wandelaar/lezer kennismaken met het fraaie en gevarieerde landschap tussen stuwwalgebied en de IJssel en belicht de rijke geschiedenis van landgoed Hof te Dieren.

In handzaam formaat

Koninklijk verleden
Landgoed Hof te Dieren was in de 17e en 18e eeuw een van de voornaamste bezittingen van de koninklijke familie. Uit heel Europa kwamen vorsten en hoogwaardigheidsbekleders naar het zomerverblijf. In 1821 kwam het 1.000 hectare grote landgoed in bezit van Maria Cornelia gravin van Wassenaer Obdam, de toenmalige eigenaresse van Twickel. Zij liet een nieuw landhuis bouwen en de omliggende tuin herinrichten tot een landschapspark. In 1877 erfde baron Van Heeckeren van Wassenaer het Hof te Dieren. Hij en zijn echtgenote woonden voornamelijk op kasteel Twickel en gebruikten het huis in Dieren als tweede woning. Na de dood van barones Van Heeckeren van Wassenaer in 1975 vererfde het landgoed op de Stichting Twickel. Hoewel het landhuis niet meer aanwezig is, ademt landgoed Hof te Dieren een rijke geschiedenis.

 

Traject
De 14 kilometer lange erfgoedroute {in te korten tot 10} neemt de wandelaar mee naar het voormalige jachtgebied van het Huis van Oranje-Nassau, een plantage in de vorm van een sterrenbos. Via statige lanen voert de route verder naar de voormalige huisplaats en langs het landschapspark dat de kern van landgoed Hof  te Dieren vormt. Het traject leidt de wandelaar vervolgens over oude dijken en door de uiterwaarden in het IJsselgebied weer terug naar Dieren.

  • Uitgave Stichting Matrijs, i.s.m. Stichting Twickel, 2015
  • Auteur: J. de Jong
  • Cultuurhistorie, routebeschrijving en kaart
  • Rijk geïllustreerd, 72 pagina’s, handzaam formaat 13 x 21 cm
  • Verkrijgbaar in de Landgoedwinkel en bij het Beheerkantoor van landgoed Hof te Dieren, prijs €9,95.