Houtzagerij Twickel

Hout van Nederlandse bodem. Gecertificeerd en afkomstig uit goed beheerde bossen. Eiken, douglas, lariks, grenen. Van topkwaliteit, geschikt voor veel doeleinden.

Voor vakman en particulier

 

Ons vakmanschap en expertise is gestoeld op eeuwen: sinds de vestiging in 1771 verwerkt en levert onze zagerij hout. Het vindt zijn weg naar allerhande afnemers: architect, aannemer, interieurbouwer, restaurateur. Vakman en particulier. En uiteraard wordt geleverd aan Twickel zelf, als vanouds, voor de instandhouding van de boerderijen en monumentale panden op de landgoederen.

Er wordt gewerkt met inlands hout: eiken, beuken, douglas, grenen en lariks. En bomen die meer dan honderd jaar oud zijn, afkomstig uit de bossen van Twickel. Na de oogst worden de mooiste stammen geselecteerd voor onze zagerij. Ook uw eigen boom kunt u door ons laten verzagen.

 

Hout is een natuurproduct, het verwerken van boom tot plank vraagt kennis en geduld. Het ‘laten rusten’, wateren, selecteren, zagen, drogen…pas daarna is het gereed. Als kwaliteitsproduct.

Geveld in het Twickelse bos

Op de zaagbank

Verwerkt tot tafelblad

Legio mogelijkheden, we geven graag advies
De mogelijkheden voor toepassing van ons hout zijn legio: zowel buiten als binnen, voor constructie, restauratie, gevelbekleding, vloeren, meubels en tafelbladen gemaakt van eeuwenoude eiken uit het Twickelse bos. Zo is een eik uit 1826 verwerkt tot een nieuwe vergadertafel   van onze landschapsarchitect Strootman >>

 

Voor meer info, surf naar de site van de houtzagerij, of bezoek onze zagerij en showroom aan de Zaagmolenweg 1. Wij geven graag persoonlijk advies. U bent van harte welkom, van maandag t/m vrijdag, 8-12 uur en 13-16.30 uur.

 

Contact
Houtzagerij Twickel | Zaagmolenweg 1, 7491 BS Delden | +31 74  376 21 81 | zagerij@twickel.org  | houtzagerijtwickel.nl

 

EN VERDER…

 

HISTORIE

Graaf van Twickel, Carel George van Wassenaer Obdam liet in 1771 een houtzaagmolen bouwen. Het gezaagde hout werd gebruikt voor het behoud van de boerderijen en opstallen. De zagerij werd -naar goed Twickels gebruik- telkens aangepast aan de eisen van de tijd: van windaandrijving naar stoom en vervolgens op elektriciteit. Sinds 1975 is de commerciële zagerij gehuisvest in bedrijfsgebouwen op hetzelfde terrein.

 

Oude tijden herleven in museum
De naastgelegen oude houtzaagmolen fungeert nu als museum en is de moeite waard om te bezoeken. Vrijwilligers vertellen en laten zien hoe vroeger het hout werd gezaagd. Voor meer info zie de site van De Twickeler Houtzaagmolen >>.