Bezienswaardig

Op het landgoed, in een authentiek pand, op een mooie plek, leerzaam en leuk om te bezoeken 

Zien & doen

De Noordmolen

Noordmolen 5, Ambt Delden

De Noordmolen behoort sinds 1347 tot het landgoed Twickel. Het is een volledig intacte onderslagmolen, waar  uit lijnzaad door de molenaars lijnolie wordt geslagen.

Het authentieke persproces van lijnzaad tot olie is hier nog steeds te zien.

Museumboerderij Wendezoele

Twickelerlaan 14, Ambt Delden

Tegenover de moestuin van kasteel Twickel, in een authentieke boerderij uit 1895, erve Brinkate. Hier laat de museumboerderij het Twentse boerenleven zien zoals dat er tussen 1900 en 1960 uitzag. Het verleden komt tot leven met demonstraties zowel binnen als op het land.

Watermolen Oldemeule

Oldemeulenweg 2, Oele

Het gebouw van de Oelermolen dateert uit 1690. Op deze plek stond reeds in 1340 een watermolen, horend bij het verloren gegane kasteel ‘Huis Oldemeule’.

 • Open: van april t/m oktober iedere 1e en 3e zondag van de maand van 13.00-16.00 uur. Op aanvraag extra open voor groepen.
 • Info: +31 74 243 64 92

Twickeler Houtzaagmolen

Zaagmolenweg 1, Delden

In 1771 liet de graaf van Twickel een houtzaagmolen bouwen. Deze molen is nu een museum en toont hoe bomen werden verzaagd tot balken en planken. Het hout voor onderhoud en verkoop wordt gezaagd in de moderne zagerij in naastgelegen werkplaatsen.

Wagenmakerij Van den Barg

Bornsevoetpad 1, Ambt Delden

De geschiedenis van Wagenmakerij Van den Barg gaat terug naar 1872. In de schuur achter erve Bornerhoeve is te zien hoe vroeger wagens en koetsen werden gemaakt.

 • Open: maandag t/m vrijdag op aanvraag, zaterdag en zondag van 12.00-17.00 uur
 • Info: +31 74 376 26 82

Museum No Hero

Hengelosestraat 2-4, Delden

In de voormalige rentmeesterij van Twickel heeft een nieuw museum op 15 april 2018 haar deuren geopend: Museum No Hero. Hier is een particuliere, internationale kunstcollectie te bezichtigen die vijf continenten en vijf eeuwen omvat.

Twickel boerderijen
Landgoed Twickel
Op Twickel vormen het boerenbedrijf en het omringende landschap eeuwenlang een hechte eenheid. Het fraaie coulisselandschap -de afwisseling van weilanden en akkers met houtwallen en bossen- is door boeren ontstaan. Karakteristieke boerenerven stofferen het landgoed. Daar wordt gewerkt en gewoond; ze zijn niet te bekijken van binnen, wel van buiten.

 • Fotogalerij online en op papier:
  de Twickel boerderijen zijn in deze fotogalerij  te bekijken, 148 gesorteerd op naam en buurtschap. Een papieren versie {poster A3 formaat} is verkrijgbaar in het Bezoekerscentrum | Landgoedwinkel.
 • Topografische kaart:
  de Twickel boerderijen staan met naam vermeld op de topografische kaart Landgoederen van de Stichting Twickel. Voor wandelaars en fietsers geschikt om het landgoed te verkennen. Verkrijgbaar in onze winkel en online te bestellen >>
 • Boekentip: Boerenerven op het Landgoed Twickel.
  Een praktische leidraad voor bouw, beheer en onderhoud van het traditionele Twickeler boerenerf, dat is de boerderij, de schuren en de tuin met beplanting. Verkrijgbaar in onze winkel en online te bestellen >>