Wandelen & fietsen

Het landgoed biedt legio mogelijkheden om te wandelen en te fietsen. U kunt uw eigen weg gaan, of geleid aan de hand van een route.

In de benen

Umfassungsweg, de route

De Umfassungsweg {UW} is dé wandelroute van Twickel: het omvat {umfasst} het hart van ons landgoed en toont de verscheidenheid en schoonheid van het Twentse landschap.
De route dankt zijn naam aan Eduard Petzold , de Duitse landschapsarchitect die rond 1890 actief was op Twickel. In zijn tijd is een eerste deel van het wandelpad aangelegd. Petzold stierf in 1891. Het duurde vervolgens tot 2012 dat de route werd afgemaakt, als project in het kader van het Pact van Twickel. In 2017 is het traject door Delden toegevoegd, waarmee de verbinding tussen het landgoed en Delden is hersteld.


Startpunt & parkeren
Startpunt is ons Bezoekerscentrum | Landgoedwinkel. Fiets en auto parkeert u op de tegenover gelegen parkeerplaats {auto €2 ongeacht parkeerduur; open zonsopgang-ondergang}. Komt u met het openbaar vervoer, dan is het circa 10 minuten wandelen vanaf station Delden.  Info Route en Parkeren >>
Vanaf het Bezoekerscentrum wandelt u via met UW gemarkeerde routepalen vervolgens 11 km lang, over merendeels onverharde paden, door het parklandschap bij het kasteel, door het bos, over weiden, heideveld en es, via Delden retour.


Goed om te weten
Delen van de route zijn niet geschikt voor rolstoelen en kinderwagens.
Een trajectdeel is niet toegestaan voor honden in verband met de aanwezigheid van vee en kwetsbare natuur, zie  in het routekaartje     Voor de wandelaar met hond geldt daar een alternatieve route.

 

Meer weten over wat er onderweg is te zien?

 • De UW is opgenomen in de route-app Routemaker.

Wandelen met de route-app op uw mobiel |
Dat is wandelen met een gids op zak. En op een leuke manier meer ontdekken over de natuur, landschap en bezienswaardigheden op Twickel.
De route-app biedt u:

 • drie routes, de Umfassungsweg {11 km}, de Kasteelwandeling {5 km} door het overpark en bossen van Twickel, en de wandeling Kasteeltuin {2 km} door het huispark {toegang €5}
 • kaart op scherm met route-informatie en uw eigen positie
 • interessante routepunten onderweg met informatie
 • automatisch signaal in de buurt van een routepunt
 • de app werkt offline, er is geen internetverbinding nodig tijdens de wandeltocht
 • u laadt de wandeling vóór het wandelen, zodat u ruimte op de telefoon bespaart.
De app Routemaker is gratis en kunt u op uw mobiel installeren via de App Store of Google Play Store:

                   

 

Twickel.routemaker.nl | route bekijken en printen
Wilt u wandelen met de route op papier, of deze bekijken zonder eerst Routemaker te installeren op uw mobiel? Ga dan naar twickel.routemaker.nl >> Klik voor een afdruk op het printer-icoontje. 

 

Tip | nog meer mooie wandelingen
Er zijn vele routemakers actief, er worden mooie wandelingen uitgezet en aangeboden.
Zoals door NBTC Holland Marketing met ‘Wandelen over landgoed Twickel’ {10 of 17 km}. Voor de routebeschrijving en kaart van deze wandeling, download de  Nederlandse versie  of  Duitse versie

 

En kijk voor agenda van wandelingen en excursies met gids ook eens naar de websites van natuurorganisaties en de bezienswaardigheden op het landgoed.

Mountainbiken
In 2010 is een 70 kilometer lange mountainbike route op het landgoed aangelegd. De route staat met pijltjes aangegeven en volgt bestaande zandwegen en speciaal aangelegde singletracks, zo’n tien kilometer in totaal.

Twickel verwacht dat mountainbikers zorgvuldig met de natuur omgaan en dat fietsers en wandelaars elkaar respecteren.
Meer info:

EN VERDER…
 • In ons Bezoekerscentrum | Landgoedwinkel is  allerhande info verkrijgbaar, route- en kaartmateriaal. Zoals de topografische kaart Landgoederen Stichting Twickel {schaal 1:20.000} te koop voor €4,95, maar ook te bestellen via onze webwinkel. Voor info en het online kopen, ga naar ‘De zeven in kaart’, landgoederen van de Stichting Twickel >>
 • Bezoekregels:
  het landgoed is voor het grootste deel opengesteld. Mensen hebben volop de gelegenheid ervan te genieten, maar om het in goede banen te leiden zijn er wel regels. Op de zwarte bordjes bij de toegangen staan deze onder meer vermeld. Zoals wandelen en fietsen op de aangewezen wegen en paden.
  En de hond mag mee maar dan wel aan de lijn. Alleen in de twee hondenlosloopgebieden mag de viervoeter los van de riem. Lees onze informatie over het bezoek met honden
  Betreft het een hondenuitlaatservice, dan is ook onze toestemming nodig en dient een vergunning te worden aangevraagd {zie ons evenementenbeleid >>  }.
  Houd rekening met elkaar, zodat iedereen kan genieten.