Tuin rondleiding

Een bezoek aan de tuinen is als een reis door de tijd. Invloeden van de renaissance, barok, romantiek en het heden zijn te bezichtigen in de aanleg van het 23 hectare grote huispark van het kasteel.

Vijf eeuwen tuinkunst

Tuinbezoek zonder begeleiding was niet gebruikelijk

De laatste barones  van Twickel, Marie van Heeckeren van Wassenaer was een verwoed tuinierster. Ze hield ervan om bezoekers rond te leiden door de tuinen. “Iedereen is welkom, mits ernstig geïnteresseerd”, was haar credo.

Tuinbezoekers ontvangen en rondleiden gebeurt nog steeds. Dat wordt met veel plezier gedaan door ervaren vrijwillige gidsen. Zij leiden de bezoeker langs de hoogtepunten, vertellen over het ontstaan van de tuinen en hoe de hoveniers deze samen met de tuinvrijwilligers onderhouden en laten floreren. Er wordt stilgestaan bij de diverse tuinstijlen, ornamenten, bijzondere bomen en borderbeplantingen. En natuurlijk bij de kroonjuwelen van Twickel, onze citruscollectie. De eeuwenoude oranjebomen zijn samen met die van Paleis Het Loo ondergebracht in de Nationale Plantencollectie.

 

Tuinrondleiding met gids

  • Voor tuinrondleidingen geldt een toeslag van €3 p.p. op het normale entreetarief van €5 p.p. met een minimum van in totaal €50 (inclusief entree).
  • De rondleidingen worden verzorgd door een deskundige gids en duren ongeveer 1,5 uur, tijdens reguliere openingstijden: april t/m oktober, woensdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur.
  • In overleg kan voor kleine groepen de rondleiding in het Engels of Duits worden verzorgd.
  • In verband met de beschikbaarheid van de tuingids(en) alleen te reserveren per telefoon of mail: +31 74 376 10 20 of  info@twickel.nl  (uiterlijk vier weken van tevoren).
  • Voor meer informatie over de tuinen: zie bij Tuinen & Park >>
previous arrow
Twickel Tuinrondleiding Park
Twickel - Tuinen rozentuin 001 l
Twickel Moerascipres Voorjaar L
Twickel - Tuinen zicht op Bentheimerbrug in park 001 s
Twickel Rotstuin Theehuis8
Twickel Hoveniers Ah Werk Rotstuin
Twickel Formele Tuin Buxus Citrus
Twickel Formele Tuin Kasteel Oranjerie
twickel-voorjaar-formele-tuin-002-l
twickel-tuinen-bezoekers-bij-oranjerie-001-l
next arrow
 

Goed om te weten

  • De toe- en uitgang van de tuinen is via de Landgoedwinkel, met aan de overzijde het parkeerterrein {betaald: twee euro}.
  • Het park is voor het overgrote deel rolstoelvriendelijk. Er zijn een rollator en twee rolstoelen beschikbaar, vooraf te reserveren voor gebruik.
  • In de Landgoedwinkel en in de Oranjerie zijn toiletvoorzieningen.
  • In Oranjerie is een ’tuincafé’ met kleine kaart voor koffie, thee, sap en gebak.
  • Fotograferen of filmen voor commerciële doeleinden is niet toegestaan, evenals het vliegen met een drone.

 

EN VERDER…