Op & rond landgoed Twickel

Over wat er zoal gebeurt op het landgoed>>

Oude reus geveld

Delden | 19 mei 2021 | NATUUR

Dinsdag 18 mei kwamen er veel meldingen binnen bij onze afdeling terreinbeheer. Wat was er aan de hand?

 

‘Harde knal’

Beheerder Jasper de Groot: “Zo rond 15.00 uur hoorde bijna iedereen in Oele en Delden een enorme klap. Het bleek dat er op de Albersdijk bliksem in een eik van Twickel  was ingeslagen.

Meestal overleeft zo’n boom het wel, alleen kan de scheur een invalspoort worden voor micro-organismen zoals schimmels en bacteriën die de boom aantasten en verzwakken. We zullen het zien.”

 

“Iets later diezelfde dag, zo tegen 17.00 uur, is een 150-200 jarige eik in het weiland tegenover het kasteel uit het niks met een harde knal omgegaan. De inlandse eik zag er van buiten nog gezond uit, maar eenmaal omgevallen bleek hij rot en hol van binnen. De kern ontbrak. Er is geen plank meer uit de boom te halen en hij zal hoogstwaarschijnlijk tot brandhout worden verwerkt.”

 

Delden | 2 februari 2021 | NATUUR

Bomen zijn heel belangrijk. Ze maken ons gezonder en gelukkiger, verfraaien de omgeving, én zijn het thuis van vogels, insecten en andere kleine dieren. Jaarlijks worden op ons landgoed vele nieuwe bomen aangeplant. Zoals deze winterlinde.

 

‘Unter den Linden’

Beheerder Gert-Jan Roelofs: “We hebben de lindeboom gepoot langs de populaire wandelroute Umfassungsweg, nabij de koffiekraam bij erve Bokdam. Zie de kaart hieronder, nummer 14. Het is een mooie plek. Veel wandelaars maken daar even een stop. Als de boom volgroeid is, dat duurt nog wel een kleine twintig jaar, dan kan je in de zomer genieten van de schaduw van deze linde.”

 

Aanjaagster voor de aanplant van de winterlinde is het Overijssels Particulier Grondbezit. In het kader van haar Manifest Klimaatrobuuste landgoederen heeft zij 50 klimaatbestendige bomen beschikbaar gesteld aan haar leden. Twickel doet uiteraard mee.

 

 

Wist je dat…
Bomen zijn kampioen in multitasking. 1 boom zorgt in z’n eentje voor een temperatuurdaling van 1 °C in de buurt van de boom, zet 0,025 ton CO2 per jaar om in zuurstof (50 kg) en slurpt jaarlijks 27.000 liter water op.

 

• OPSPORING VERZOCHT •

 Help ons daarbij

 

Ambt Delden | 26 november 2020 | UPDATE • DIEFSTAL TAFELKLOK 

 

‘Nieuwe beelden van Twentse verdachten klokdiefstal’

Meld het de politie 
De nieuwe beelden zijn afkomstig van een beveiligingscamera in het centrum van Delden. Herkent u iemand van deze drie verdachte mannen? Weet u meer over deze inbraak of waar de tafelklok nu is? Neem dan s.v.p. contact op met de politie via 0900 8844. Anoniem melden kan ook bij Meld Misdaad Anoniem op 0800 7000.

 

Inbraak
De inbraak vond rond 02.00 uur plaats in de nacht van zondag 10 mei op maandag 11 mei. Nadat het alarmsysteem door de inbrekers werd geactiveerd waren medewerkers van Twickel en de politie snel ter plekke, maar troffen de daders niet meer aan. Uit onderzoek blijkt dat ze het kasteel zijn binnengekomen door aan de achterzijde van de pand een luik te forceren. De inbrekers, minimaal drie personen, zijn gevlucht via een voertuig dat geparkeerd stond in de berm van de rondweg (N346) tussen de twee wandelbruggen.

 

Waardevolle Hollandse tafelklok

De weggenomen klok is kostbaar, uniek en goed gedocumenteerd. Het behoort al eeuwen toe aan het kasteel. Het betreft een Hollandse tafelklok, een zogenaamde bellenspeelklok, gemaakt door K.J. Andriese uit Grouw. De klok heeft een eikenhouten kast met gefineerd vruchtenhout en is zwart gepolitoerd. In de toog zit een schildering van J.W. Schulze voorstellende straatmuzikanten met bewegende armen. De klok is voorzien van een muziekspeelwerk uit 1790.

 Afbeelding tafelklok voorzijde >>

 Afbeelding tafelklok voorzijde detail >>

 Afbeelding tafelklok opzij >>

 

Delden | 8 september 2020 | HISTORIE

Landweren en grenspalen vertellen een verhaal over begrenzen en bewaken. Om een inkijkje in de geschiedenis te geven, worden op bepaalde plekken in Twente grenspalen herplaatst. Eén van die plekken is de vroegere grens tussen Delden en Hengelo.

Herplaatsing grenspaal Delden – Hengelo

Initiatiefnemer hiervan is Gerhard Post, voorzitter van de Werkgroep Markegrenzen Hengelo. In samenwerking met landschap Overijssel en Twickel is op 8 september dichtbij de oorspronkelijke plek een replica van de paal herplaatst. De paal staat langszij de Umfassungsweg op de nog zichtbare oude ‘landweer’, iets ten oosten van hotel Carelshaven.

 

Lees er meer over:

 

Aan het einde van de Twickelervaart -gegraven in 1770- ligt weer een ‘haven’ 

Delden | 22 april 2020 | PACT VAN TWICKEL

Terwijl het overal in ons land rustiger is wordt er langs de provinciale weg N346 bij Delden volop gewerkt aan de laatste onderdelen van het ‘Pact van Twickel’. Het gaat om een vijver {die de voormalige haven symboliseert} tegenover hotel-restaurant Carelshaven  en het steiler maken van de taluds langs de rondweg Delden.

‘Werkzaamheden langs provinciale weg bij Delden vorderen gestaag’

Tien jaar geleden sloten de provincie Overijssel, de Regio Twente, het Waterschap Vechtstromen, de gemeenten Hof van Twente, Hengelo en Borne en de Stichting Twickel het ‘Pact van Twickel’. Zij besloten gezamenlijk een groot aantal projecten uit te voeren. Zoals verbeteringen aan de Oelerbeek, de aanleg van de wandelroute Umfassungsweg en fietsroute Twickeler Grensweg. De landbouwers op Twickel gingen aan de slag met de structuurverbetering van de landbouw, beter waterbeheer, betere perceelindelingen en nieuwe functies voor de bekende Twickelschuren.

 

Overpark
Twickel zelf pakte de renovatie op van het ‘overpark’ tegenover het kasteel. Nieuwe paden, bruggen, boomgroepen en weides versterken nu de kwaliteit en de recreatieve functie van het park.
Het laatste onderdeel is bijna gereed: een ‘haven’ bij Carelshaven. Daarmee heeft de Twickelervaart, die de toenmalige eigenaar van Twickel in 1770 liet graven om de economie te versterken, weer een eindpunt.

Taluds
De uit de ‘haven’ vrijkomende grond is gebruikt om de taluds van de rondweg steiler te maken. Daardoor wordt de doorsnijding van de rondweg in de es kleiner en is de weg minder aanwezig. Op deze manier wordt het effect van de rondweg verminderd.
De N346 is een drukke weg, waar het lastig werken is zonder het verkeer te hinderen. In goed overleg met de provincie wordt gebruik gemaakt van de rust in ons land als gevolg van de Corona-crisis. Hierdoor kan er gemakkelijker en intensiever langs de weg gewerkt worden door de firma Gerwers uit Lattrop. Nadat de taluds gereed zijn maken zij de ‘haven’ af en het aanpalende nieuwe tracé van de Umfassungsweg. De oplevering hiervan is in de zomer. Hoe en wanneer is in verband met de Corona maatregelen nog onduidelijk.

Inmiddels lopen de medewerkers van de firma NTP uit Enschede zich warm om de taluds bij de kruising met de Almelosestraat steiler te maken. Met het zelfde doel. Deze klus wordt op andere wijze geklaard. Zij werkt met grond die uit andere bouwprojecten vrijkomt. De grond ligt niet voor het opscheppen, het moet van elders worden aangevoerd. Nadat een voorraad grond is opgebouwd wordt deze in korte tijd verwerkt in de taluds. De verwachting was dat dit werk binnen een jaar gereed zou zijn, ook dit is onzeker.

Reegeit met haar kalf

Twickels bos | 23 april 2020 | NATUUR

Hond aan de lijn!

De Buitengewoon Opsporingsambtenaren (BOA’s) gaan strenger controleren op loslopende honden in gebieden waar dat niet is toegestaan. Vooral in het broedseizoen is het van belang dat de hondenbezitter de hond aan de lijn houdt. Jasper de Groot {bosbaas van landgoed Twickel} licht toe waarom. 

 

Jasper: “De komende tijd loopt er weer jong reewild in de bossen van Twickel. Loslopende honden zijn de grootste vijand van deze jonge dieren. Alle honden hebben een jachtinstinct. Als een hond ‘wild’ ruikt, wordt dat instinct geprikkeld en wil de hond het dier dat hij ruikt opsporen. Bijna alle dieren in de natuur zijn bang voor honden. Ook voor honden die ‘niets doen’. Komt een hond te dicht in de buurt, dan schrikken de dieren op en vluchten weg.”

Opgeschrikt door honden, ‘blind’ gevlucht, door auto aangereden…

Reeën

“Reeën bijvoorbeeld slaan op de vlucht wanneer ze zich bedreigd voelen door een hond. Reeën kunnen weliswaar hard lopen, maar raken snel in paniek en letten niet meer op waar ze lopen. Vaak komen ze om, omdat ze pardoes de weg oprennen of zichzelf ophangen in prikkeldraad. Menig boswachter kan uit eigen ervaring vertellen over reeën die zich letterlijk doodgelopen hebben of zwaar gewond in het prikkeldraad hangen. Ook in deze periode, nu dieren kalveren hebben, kunnen loslopende honden schade aanrichten. Jonge reekalfjes kunnen de eerste weken nog niet hard rennen. De moeder zoekt daarom een rustig plekje voor haar jongen terwijl ze zelf eten kan zoeken. Veelal houdt ze zelf vanaf een afstandje toezicht. Als een hond zo’n jong kalfje vindt, slaat het diertje op de vlucht. Als het kalf te ver wegloopt kan de moeder haar niet meer terugvinden.”

Fazant

Vogels

“Veel weidevogels nestelen in het veld en op de akkers. Op het moment dat ze te vaak verstoord worden vluchten ze uit het gebied en laten hun nest onbeheerd achter. Eieren of jonge kuikens zijn dan een gemakkelijke prooi voor andere dieren. De meeste vogels zoeken hun voedsel op de grond, door verstoring van een hond moeten ze opvliegen. Als dit vaak gebeurt worden de vogels zwakker en gaan ze minder eieren leggen. Met als gevolg dat er minder jonge vogels bijkomen.”

 

Mag de hond mee?

Lekker lopen door het bos, spelen met je hond en samen rennen. Dat willen hondenbezitters graag. In veel natuurgebieden mogen honden alleen aangelijnd worden uitgelaten. Baasje en hond dienen op de paden te blijven en niet het weiland in of de heide op. Om toch aan de behoefte van vele hondenbezitters tegemoet te komen zijn er hondenlosloopgebieden zoals tegenover kasteel Twickel en nabij Borne. Alleen daar mag de viervoeter los van de riem. Lees onze informatie over het bezoek met honden
Betreft het een hondenuitlaatservice, dan is ook onze toestemming nodig en dient een vergunning te worden aangevraagd {zie ons evenementenbeleid >>  }.

 

Gerben: “Bij het vlaggen ontdekte ik dit jong”

…verplaatst veilig in het bos

de Breeriet | 21 juni 2018 | NATUUR

Weg van de maaier, veilig naar het bos

Bericht uit het maaiveld van onze jachtopzichter Gerben Olde Nordkamp:

 

“Tijdens het vlaggen plaatsen kwam ik dit reekalfje tegen. Het is nog heel jong, kan amper op de poten staan. Wat klein hè. Reekalveren worden geboren in mei en juni. Ze blijven in het weiland liggen net zo lang tot de moeder terugkomt. Met hun vlekkentekening hebben ze een prima schutkleur, je ziet ze niet in het hoge gras. Ik heb dit jong in het bos gezet zodat ie niet in de maaier komt. Om die reden heb ik ook vlaggen geplaatst bij het huis van Vunderink en op de Breeriet. Daar wordt ook gemaaid.”

 

Gerben maakte twee korte filmpjes, een van het jong net gevonden in het weiland   en even later veilig voor de maaier in de bos

 

Vlaggen plaatsen voorkomt onnodig dierenleed
In het maaiseizoen worden veel reekalveren onnodig gedood doordat ze te laat worden opgemerkt in het hoge gras. Wildbeheerders en boeren proberen dit zoveel mogelijk te voorkomen door deze kalveren op te sporen en te verplaatsen. Daags voordat een grasperceel wordt gemaaid worden er vlaggen geplaatst. Dat zorgt ervoor dat er geen dieren meer aanwezig zijn. De reegeit zal dan met haar kalveren het grasperceel verlaten en teruggaan naar waar zij zich veiliger voelen, bijvoorbeeld onder een braamstruik of de vertrouwde ruigte. Vlak voor het maaien worden de vlaggen weer weggehaald.

 

Gelderse Waard
Ook op Twickels landgoed Gelderse Waard wordt met succes jong reewild gespaard voor een wisse dood door de maaier. Lees erover en bekijk het filmpje