Waar de Rijn ons land binnenkomt ligt in een verstild rivierenlandschap de Gelderse Waard. Het gebied bestaat uit de rivierbedding van de Oude Rijn en hoger gelegen akkers en weilanden.
De Gelderse Waard
De Grote en de Kleine
In de loop van de 19e eeuw hebben de eigenaren van Twickel de Gelderse Waard in verschillende delen gekocht en geërfd. Het huidige bezit -de Grote Gelderse Waard en de Kleine Gelderse Waard- beslaat ruim 300 hectare en telt twee boerderijen.
Een waard is een oude naam voor een vlak landschap, ontstaan en omgeven door rivieren. Zo is het met de Gelderse Waard gegaan: ontstaan en omgeven door zogeheten Rijnstrangen, oude rivierlopen van de Rijn.
Waardevolle natuur
De Gelderse Waard is onderdeel van het Nationale Landschap De Gelderse Poort. De aanwezige weelderige moerasvegetatie met zeldzame moerasvogels heeft natuurontwikkelaars geïnspireerd tot het project De Gelderse Poort, waarbij een groot deel van de uiterwaarden in de Ooijpolder, Millingerwaard en de Gelderse Waard wordt omgevormd tot natuurgebied.
Twickel neemt in dit natuurontwikkelingsproject deel door de hele Kleine Gelderse Waard te ‘ontkleien’: 60 hectare voormalige landbouwgrond wordt tot op de oude rivierbodem van zijn kleidek ontdaan waardoor een glooiend natuurgebied ontstaat, deels rijk, deels arm, deels droog, deels nat. Ideaal voor de beoogde flora en fauna. Voor vogels zoals de bruine kiekendief, zwarte stern, watersnip, rietgors, grote karekiet en roerdomp. Die laatste twee zijn vrijwel uit Nederland verdwenen maar nog te spotten in onze waard. De natuurontwikkeling komt ook ten goede aan bewoners zoals de bever en overwinteraars waaronder vele soorten ganzen en eenden.
De twee boerderijen in de Grote Gelderse Waard liggen als een eiland in het natuurgebied.
ZIEN & DOEN
Wandelen over het klompenpad
Vanwege de kwetsbare natuur kunt u de Gelderse Waard niet in, maar er wel omheen. Bijvoorbeeld via het nieuwe Rijnstrangenpad. Het Rijnstrangenpad is een rondwandeling van veertien kilometer door het mooie buitengebied van Aerdt, Pannerden en Zevenaar. Wandelen door ruig rivierenlandschap met uiterwaarden en rabatten, over dijken, via twee trekpontjes, langs een gemaal en oude verdedigingswerken. De routebeschrijving is te downloaden op de officiële site Klompenpaden.nl en beschikbaar via de gratis Klompenpaden app.
Op pad met natuur{ver}kenners
Leuk én leerzaam. Neem deel aan een excursie door de Kleine Gelderse Waard, in samenwerking met Twickel verzorgd door het IVN. Info en agenda: IVN.nl afdeling De Oude IJsselstraak >>
Vogels bekijken in het veld, al wandelend door fraaie natuurgebieden in de Gelderse Poort, daarvoor bent u aan het juiste adres bij Vogelwerkgroep Arnhem. Bekijk haar site voor de activiteiten en agenda >>
BEHEER & CONTACT
Het landgoed {ligging, zie kaart Locatie landgoederen} behoort tot de Gelderse bezittingen van de stichting. Beheerder is Wilke Schoemaker {schoemaker@twickel.org +31 6 54 23 35 87}. De werkzaamheden worden verricht vanuit het Beheerkantoor nabij Dieren {Kerkallee 2, 6955 JA Ellecom | +31 313 42 29 92}, te bezoeken op werkdagen van 8.30-16.00 uur.
Vraag & antwoord
Over wat mag en waarom iets gebeurt op het landgoed >>
Melding maken – er is iets aan de hand
U ziet iets op ons landgoed, in onze bossen en natuurterreinen. Een calamiteit waarvoor ons handelen direct nodig is. Of niet dringend, er is iets stuk, vuildump, boom op het pad. Info over hoe u hiervan melding kunt maken >>
Op huisbezoek bij de bever