Landgoed Gelderse Waard

Waar de Rijn ons land binnenkomt ligt in een verstild rivierenlandschap de Gelderse Waard. Het gebied bestaat uit de rivierbedding van de Oude Rijn en hoger gelegen akkers en weilanden.  

Omarmd door Rijnstrangen

 

De Grote en de Kleine
In de loop van de 19e eeuw hebben de bewoners van Twickel de Gelderse Waard in verschillende delen gekocht en geërfd. Het huidige bezit -de Grote Gelderse Waard en de Kleine Gelderse Waard- beslaat ruim 300 hectare en telt twee boerderijen.
Een waard is een oude naam voor een vlak landschap, ontstaan en omgeven door rivieren. Zo is het met de Gelderse Waard gegaan: ontstaan en omgeven door zogeheten Rijnstrangen, oude rivierlopen van de Rijn.

 

Waardevolle natuur
De Gelderse Waard is onderdeel van het Nationale Landschap De Gelderse Poort. De aanwezige weelderige moerasvegetatie met zeldzame moerasvogels heeft natuurontwikkelaars geïnspireerd tot het project De Gelderse Poort, waarbij een groot deel van de uiterwaarden in de Ooijpolder, Millingerwaard en de Gelderse Waard wordt omgevormd tot natuurgebied.
Twickel neemt in dit natuurontwikkelingsproject deel door de hele Kleine Gelderse Waard te ‘ontkleien’: 60 hectare voormalige landbouwgrond wordt tot op de oude rivierbodem van zijn kleidek ontdaan waardoor een glooiend natuurgebied ontstaat, deels rijk, deels arm, deels droog, deels nat. Ideaal voor de beoogde flora en fauna. Voor vogels zoals de bruine kiekendief, zwarte stern, watersnip, rietgors, grote karekiet en roerdomp. Die laatste twee zijn vrijwel uit Nederland verdwenen maar nog te spotten in onze waard. De natuurontwikkeling komt ook ten goede aan bewoners zoals de bever en overwinteraars waaronder vele soorten ganzen en eenden.

De twee boerderijen in de Grote Gelderse Waard liggen als een eiland in het natuurgebied.

 

Hoog en droog op een terp

Wil het graag nat: roerdomp

Met het trekpontje overvaren

ZIEN & DOEN

Natuur in beeld
De schoonheid van het Nederlandse rivierenlandschap wordt getoond door dWaalfilm  : een ‘beeldenjukebox’ met korte filmverhalen over natuur, historie, water, werk en veiligheid. Bekijk hoe de Kleine en Grote Gelderse Waard is ontstaan. Of hoe het afgraven van de klei in zijn werk gaat.

Voor een beeld van de ‘bewoners’ -flora en fauna- en landschap, kijk in het fotoalbum Gelderse Waard

 

Struinen
Vanwege de kwetsbare natuur kunt u de Gelderse Waard niet in, maar er wel omheen. Zoals met de struinroute van VSR, Gangen door Rijnstrangen, waarvan de routebeschrijving met kaart hier is te downloaden  Het is een avontuurlijke wandeling door de oude strangen van de Rijn die als een lint door het rivierenlandschap slingert. De tocht loopt grotendeels over boerenland. De agrariërs hebben hun grond vrijwillig opengesteld voor wandelaars zonder hond. Onderdeel van de route is het oversteken van de Oude Rijn op twee plaatsen met een trekpontje.

 

Op pad met natuur{ver}kenners
Leuk én leerzaam. Neem deel aan een excursie door de Kleine Gelderse Waard, verzorgd door het IVN. Zie hun site voor de actuele agenda.
Vogels bekijken in het veld, al wandelend door fraaie natuurgebieden in de Gelderse Poort, daarvoor bent u aan het juiste adres bij Vogelwerkgroep Arnhem. Bekijk hun site voor de activiteiten en agenda. 

 

Fietsen
Zo’n 29 kilometer fietsen door fraai rivierenlandschap, dat biedt de fietsroute Gelderse Waard, opgetekend in de uitgave Fietsen met Twickel. De tocht voert van Oud-Zevenaar, Herwen, Lobith, Tolkamer naar Aerdt en rondom de Gelderse Waard terug naar het startpunt. In het fietsboekje zijn tien routes over landgoederen van Twickel opgenomen, met informatie over de geschiedenis. Het is te koop {€5} in onze Landgoedwinkel in Delden.

BEHEER & CONTACT

Het landgoed {ligging, zie kaart Locatie landgoederen} behoort tot de Gelderse bezittingen van de stichting. Beheerder is Wilke Schoemaker {schoemaker@twickel.org  +31 6 54 23 35 87}. De werkzaamheden worden verricht vanuit het Beheerkantoor nabij Dieren {Kerkallee 2, 6955 JA Ellecom | +31 313 42 29 92}, te bezoeken op werkdagen van 8.30-16.00 uur.

 

Melding maken – er is iets aan de hand
Ziet u iets op ons landgoed, zoals een dier in nood, vuildump of andere verdachte zaken? Iets kapot, obstakels op de weg, of overlast? Meld het aan onze beheerder en vul daartoe s.v.p. het meldingsformulier in.

De zwarte stern krijgt hulp

RONDOM…
  • PROJECT VLOTJES | 17.9 | Drijfnestjes voor de zwarte stern. Laag waterpeil door droogte speelde dit seizoen parten. Hoop op broedsel in de komende jaren. Lees erover>>
  • NATUUR HERSTEL | 15.8 | Verbeterd leefgebied voor moerasvogels wordt gewaardeerd door de Grote karekiet. Door rietherstel is het aantal van deze bedreigde rietzanger in de Rijnstrangen gestegen. Lees erover>>
  • GERED | 19.6 | Reekalfjes gespaard voor dodelijke maaimachine. Lees erover en bekijk de video>>
  • ACTIE | 29.3 | Vlotjes voor de zwarte stern. Help de zwarte stern en doneer voor drijvende nestvlotjes in de Kleine Gelderse Waard en Fraterwaard. Lees erover>>
  • FLORA | 27.3 | Sleutelbloem op de zomerkade. Lees erover>>
EN VERDER…

Op huisbezoek bij de bever

 

previous arrow
next arrow
Slider