Landgoed Hof te Dieren

Sinds 1820 is landgoed Hof te Dieren verbonden met Twickel. Het 1.000 hectare grote erfgoed bestaat uit bossen op de Veluwezoom en weilanden in de uiterwaarden van de IJssel. Met daartussen, tegen de flank van Dieren, een huispark met een interessante geschiedenis.

Een koninklijk verleden

 

Hof van de Oranjes
Vanaf 1219 was Hof te Dieren in bezit van de Duitse Orde totdat Prins Willem II het in 1647 kocht. Het landgoed was in de 17e en 18e eeuw één van de voornaamste bezittingen van de koninklijke familie. Koning-stadhouder Willem III maakte van het huis rond 1680 een jachtslot. In de periode daarop werd het jachtslot omgevormd tot een lusthof van allure. Uit heel Europa kwamen vorsten en voorname lieden naar het zomerverblijf voor diners, feesten en jachtpartijen. Hij liet ook een bezienswaardige tuin aanleggen met terrassen, vijvers, grotten en fonteinen. Het jachtslot brandde in 1795, tijdens inkwartiering van Franse troepen, geheel af. Uit die roemruchte periode resteren slechts de buitengracht en de ‘Koningsmuur’ die diende als omheining voor de tuinen.

 

Huis van de ‘vrouwe van Twickel’
Een kwart eeuw later kwam Hof te Dieren in handen van Marie Cornélie gravin van Wassenaer Obdam , de toenmalige eigenaresse van landgoed Twickel. Zij kocht in 1820 de Fraterwaard en een jaar later het voormalige paleiscomplex, waar zij een nieuw landhuis in neogotische stijl liet bouwen. Dit huis werd amper een kwart eeuw later ‘gemoderniseerd’ in eclectische stijl. Het huis vormde het middelpunt van een park, aangelegd in de toen populaire romantische Engelse landschapsstijl, naar ontwerpen van de tuinarchitecten Zocher en Petzold.
In 1877 erfde Rodolphe Frédéric baron van Heeckeren van Wassenaer het landgoed. Hij en zijn echtgenote Marie woonden voornamelijk op kasteel Twickel en gebruikten het huis als tweede woning. Hoewel zij er slechts enkele weken per jaar verbleven, werd het park goed onderhouden en was de moestuin in gebruik. Rond 1885 liet de baron een nieuwe moestuin aanleggen, aan drie zijden begrensd door een indrukwekkende tuinmuur. Deze is in de afgelopen jaren gerestaureerd. De voormalige moestuin is nu in gebruik bij kwekerij Hof te Dieren en wijngaard Domein Hof te Dieren.

 

Opnieuw verwoestende brand
In de Tweede Wereldoorlog werd het huis in beslag genomen voor gebruik door de Duitse bezetter. Op 28 december 1944 brak brand uit in de bovenkamers van het landhuis doordat soldaten bij gebrek aan kachels vuur op de grond stookten. De Dierense brandweer werkte bij het blussen dermate tegen dat het hele pand afbrandde. De ruïne werd in 1965 opgeruimd; op de plek in het park is  een ondiepe kuil zichtbaar.
Sinds 2012 wordt gewerkt aan plannen voor een nieuw hoofdgebouw met appartementen. Net als zijn voorgangers zal dit het middelpunt zijn van de historische parkaanleg.

ZIEN & DOEN

Verkennen te voet
Dat kan uitstekend met het wandelboekje ‘Hof te Dieren. Een cultuurhistorische wandeling’. De 14

kilometer lange wandeling {te verkorten tot 10} voert de wandelaar langs kenmerkende punten op en rond het landgoed. Behalve een routebeschrijving en kaart bevat de uitgave veel historische info over het gebied, het landgoed, het huis met landschapspark Hof te Dieren.

Deze erfgoedroute is een uitgave van Uitgeverij Matrijs in samenwerking met Twickel. Het boekje is -en route- te koop bij wijngaard Domein Hof te Dieren, daarnaast in de Landgoedwinkel in Delden, of voor verzending te verkrijgen bij>>

 

Sterrenbos
Bezienswaardig is het voormalige jachtgebied van het Huis van Oranje-Nassau, een plantage  in de vorm van een sterrenbos, aangelegd in 1760 naar de mode van die tijd. Bovenop de Carolinaberg komen maar liefst veertien met beuken beplante lanen samen in een sterpatroon. De lanen sluiten aan bij het stelsel van paden dat prins Willem II gebruikte om met zijn jachtgezelschap achter het uitgezette wild aan te gaan. De Prins Willemberg en de Koningsweg verwijzen naar dit koninklijke verleden. Het bosgebied vormt een geheel met de aangrenzende bossen van het landgoed Middachten en van Natuurmonumenten. U kunt er een fraaie wandeling of fietstocht maken.
Het bosgebied is bereikbaar met de auto via de parkeerplaats Het Sterrebos {Zutphensestraatweg, Ellecom} en via de parkeerplaats bij de voormalige moestuin van het landgoed {Arnhemsestraatweg 14, Dieren}.
Vanaf het station Dieren voert een NS-wandeling u onder meer door het Twickelgebied. Ook het LAW-pad Maarten van Rossum voert door het gebied. Voor informatie: VVV Rheden.

Excursie
Wilt u het bosgebied met gids bezoeken? Onze beheerder en de boswachter verzorgen een beperkt aantal excursies, duur circa 1-1,5 uur, kosten €150, groepsgrootte maximaal 15 deelnemers. Voor meer info en boeken, contact ons Beheerkantoor +31 313 42 29 92 te bezoeken op werkdagen van 8.30-16.00 uur.

Achter de moestuinmuur
In de voormalige moestuin van het landgoed hebben nu twee pachters domicilie: Kwekerij Hof te Dieren en  wijngaard Domein Hof te Dieren.
Op het landgoed werden 300 jaar geleden al druiven verbouwd door Willem II. Dat gebeurt sinds 2004 door wijngaard Domein Hof te Dieren in de moestuin. Op biologische wijze teelt zij druiven voor haar wijnen ‘Regent’, ‘Cuvée Willem II’ en distillaten als ‘Dierens Drupje’; deze kunt u proeven op het terras en kopen in de winkel van de wijngaard. Voor info, rondleiding, wijnproeverij en landgoedmarkt, zie de website van Domein Hof te Dieren >>

Het linker gedeelte van de moestuin is in gebruik bij Kwekerij Hof te Dieren. Deze kwekerij is gespecialiseerd in de teelt van bijzondere vaste planten, zie haar website >>

 

Park Hof te Dieren
Het huispark is voor het publiek te bezichtigen tijdens het Open Monumentenweekend in september, op zondag. U kunt dan op eigen gelegenheid het park verkennen, van 10.00-17.00 uur.
Excursie
Daarnaast verzorgt de beheerder en de boswachter een beperkt aantal excursies door het park, duur circa 1-1,5 uur, kosten €150, groepsgrootte maximaal 15 deelnemers. Voor info en boeking, contact ons Beheerkantoor | +31 313 42 29 92   te bezoeken op werkdagen van 8.30-16.00 uur.

 

BEHEER & CONTACT

Het landgoed behoort tot de Gelderse bezittingen van de stichting {ligging, zie kaart Locatie landgoederen >>}. Beheerder is Wilke Schoemaker {schoemaker@twickel.org  | +31 6 54 23 35 87  }. Hij en drie medewerkers verrichten de werkzaamheden vanuit het Beheerkantoor nabij Dieren {Kerkallee 2, 6955 JA Ellecom | +31 313 42 29 92  }, te bezoeken op werkdagen van 8.30-16.00 uur.

 

Evenement organiseren op het landgoed?
Daarvoor is onze schriftelijke toestemming nodig. Een evenement is een recreatieve activiteit waaraan meer dan 20 personen deelnemen, alsook een commerciële activiteit -ongeacht het aantal deelnemers- georganiseerd door bedrijven of met als doel geld te genereren. Voorbeelden zijn een sponsorloop, trimgroep een avondvierdaagse.  Lees meer over ons evenementenbeleid  en hoe u een vergunning kunt aanvragen.

 

Regels voor baas met hond
Op ons landgoed mag u wandelen en fietsen over de wegen en paden, volgens de openstellingsregels vermeld op de zwarte bordjes bij de ingangen van het terrein. De hond mag mee, mits aangelijnd. Er zijn drie gebieden waar uw viervoeter -mits onder appel- los van de lijn mag, zie de kaart met hondenlosloopgebieden  En lees over onze bezoekregels voor de baas met hond  

Een hondenuitlaatservice mag alleen haar werk doen met onze toestemming; neem daartoe contact op met onze beheerder Wilke Schoemaker {schoemaker@twickel.org  | +31 6 54 23 35 87  }

 

Vraag & antwoord
Over wat mag en waarom iets gebeurt op onze landgoederen. Lees erover >>

 

Melding maken – er is iets aan de hand
U ziet iets op ons landgoed, in onze bossen en natuurterreinen. Een calamiteit waarvoor ons handelen direct nodig is. Of niet dringend, er is iets stuk, vuildump, boom op het pad. Info over hoe u hiervan melding maakt >>

EN VERDER…