Op & rond Hof te Dieren

Over wat er zoal gebeurt op het landgoed>>

Veel te zien…

Hof te Dieren | mei 2022 | EDUCATIE

In mei kwam de onderbouw van twee  basisscholen op bezoek. Dat is niet alleen leuk voor de kids, maar ook voor ons. 

‘Wat was het gezellig en leerzaam’

Wilke Schoemaker: ‘De Anne Frank school kwam helemaal lopend naar het park toe en begon met een klein hapje en drankje dat ze zelf in de rugzak hadden meegenomen. De maagjes gevuld, klaar voor de rondleiding door het park. We hebben veel gezien: nesten van reigers en een duif, drijvende nesten van meerkoeten met eieren, een gat waar kauwtjes zaten, een nest van een winterkoninkje, een spechtengat, jonge meerkoetjes op een nest die ’s morgens nog in het ei zaten. Luchtwortels bij de Moeras Cyprus, hele grote bomen en zelfs een omgevallen boom. Een dassenburcht waar jonge dassen wonen, eierschalen van de reigers en van een gans. Te veel om op te noemen.
Na een spannende tocht, over de step-stones bij de cascade en rollen door het gras, werd er geluncht. Nog even voetballen en toen was het tijd om te gaan.’

 

Hof te Dieren | 31 maart 2020 | OPRUIMACTIE ZWERFVUIL

Mensen die de handschoen oppakken en letterlijk in beweging komen voor een omgeving zonder zwerfvuil. Dat is gebeurd rondom het landgoed. 

‘Prachtig, de schouders eronder’

Wilke Schoemaker: ‘Op Hof te Dieren zijn deze week vier groepen bezig geweest met vuilruimen langs de openbare wegen van het landgoed. Het waren allemaal losse initiatieven. Prachtig, de schouders eronder. Niet goed natuurlijk dat het nodig is. Met hetzelfde gemak kan het in de afvalbak. Er is heel veel opgehaald: in een uur met zijn drieën zes volle zakken. Vooral veel McDonald’s zooi en Red Bull blikjes.’

Het overpark, met links de grote weg die nu langs het spoor loopt.

Bekijk het resultaat in de drone video >>

Hof te Dieren | 6 februari 2020 | TRAVERSE DIEREN 

Het verkeer in en rond Dieren liep tijdens de spits regelmatig vast. Dat is in 2019 opgelost met het gereed komen van de Traverse Dieren, die ook voor Landgoed Hof te Dieren goed uitpakt. Bekijk dat in bijgaande drone video    met toelichting door Wilke Schoemaker.

‘Het is nu weer één groot huispark’

Wilke: ‘Afgelopen twintig jaar is heel hard gewerkt aan het enorm grote infraproject Traverse Dieren. De grote weg die midden door het huispark liep, is verplaatst naar het spoor, langs ons heen. Daardoor konden we het overpark weer verbinden met het huispark. Het overpark is toegankelijk voor bezoekers, het huispark niet, want daar willen we op termijn “het huis” weer terug brengen. We hebben een nieuw hekwerk geplaatst met een open structuur. En om mooi vanuit het huis te kunnen kijken en de mensen naar het huis, is de “ha ha” hersteld {red.: object uit de tuinarchitectuur waarbij een omheining is vervangen door een droge gracht}. Het laatste wat we aan het doen zijn is het aanvullen van de boomgroepen in het overpark. Daarna is het een kwestie van water geven en de natuur zijn werk laten doen.’

 

Hof te Dieren | 29 mei 2019 | NATUUR

Geschoten door Wilke Schoemaker, met de camera wel te verstaan

‘Het zijn net mensen, even rustig aan’

Het was een fraaie, warme zomerse dag. Net als wij mensen doen ook dieren het dan even wat rustiger aan. Zoals je kunt zien in dit filmpje   van edelherten, lekker in de zon op Hof te Dieren. 

 

Wilke: ‘Ze staan vredig bij elkaar, maar dat is in het najaar met de bronst wel anders. Het mannetje probeert dan een groep hindes bij elkaar te krijgen en een harem te vormen. De bastgeweien zijn nu nog aan het groeien, in augustus hebben deze mannen een nieuw gewei. Ze gebruiken het om indruk te maken en om mee te vechten met elkaar. Alles om de gunst van de dames.’

Lelijk gebroed…

…en hun woning

Hof te Dieren | 10 mei 2019 | NATUUR

“Beleef de lente” op Hof te Dieren…

Pas op: uilskuikens

Onze beheerder Wilke Schoemaker stuurde deze foto’s met daarbij de opmerking: ‘Ze worden elk jaar lelijker.’ Het zal je als ouders maar gezegd worden 🙂 Hij heeft het over het broedsel van vader en moeder kerkuil.

 

In de kapschuur bij het Beheerkantoor van het landgoed hangt bovenin de nok een nestkast. De kast wordt bevolkt door maar liefst vijf uilskuikens. Wilke: ‘Het is een goed muizenjaar, dus grote kans op succesvolle broed. Mooi om te zien.’

Hof te Dieren| 15 mei 2019 | WANDELEN

“De paden op, de lanen in, vooruit met flinke pas”

Avondvierdaagse

1.600 wandelaars door het huispark van Hof te Dieren.

Fraterwaard | 20 november 2018 | NATUUR

Het is een Duitse dame!

Onze beheerder Wilke Schoemaker heeft goed nieuws over de Duitse otter in de Fraterwaard in Doesburg:

 

‘Hoera, het is een meisje. En belangrijker, een Duits meisje. DNA-onderzoek van de uitwerpselen van deze otter heeft dat uitgewezen. Ze laat zich ook nog steeds zien op daarvoor opgestelde wildcamera’s. Mooi om te zien dat ze ondanks de droogte deze zomer -met als gevolg dat grote delen van de wateren op Hof te Dieren zijn droog gevallen- in de Fraterwaard blijft wonen.

In Nederland is het DNA profiel van de otters erg eenzijdig. Deze Duitse otter kan als ze komend jaar wellicht al jongen krijgt zorgen voor een belangrijke bloed verversing voor de Nederlandse otterpopulatie.’

LEES ook het artikel in de Gelderlander 20.11>> 

Fraterwaard {foto Harm-Jan Wevers}

Uit de Gelderlander | 30 mei 2018 | MEDIA
Suzanne Huibers

Golf van opluchting na afketsen uitbreiding Rotra en Ubbink

DOESBURG – Dat de uitbreiding van Rotra en Ubbink niet doorgaat, heeft voor een golf van opluchting gezorgd in een deel van Doesburg.
Het ging om een uitbreiding met twintig hectare voor de twee bedrijven, transportbedrijf Rotra en Ubbink, producent van verwarmings- en ventilatiesystemen. Daarvoor zou een hap moeten worden genomen uit een natuurgebied ten noorden van het bedrijventerrein, de Fraterwaard.

 

Blij
Wilke Schoemaker van stichting Twickel, de eigenaar van de Fraterwaard, noemt het ‘geweldig’. Harm-Jan Weevers van de Stichting Fraterwaard zegt blij te zijn. ,,Ik had niet verwacht dat ze zo snel met de plannen zouden stoppen. Te duur is een goede reden’’, zegt Weevers. ,,Al was het ook niet mogelijk om een hap te nemen uit een Natura 2000-gebied – want dat is de Fraterwaard.’’

LEES HET HELE ARTIKEL>> 

Wilke toont en vertelt {foto door excursie deelnemer}

Fraterwaard | 22 april 2018 | NATUUR

Excursie: ‘Daarom willen we niet dat de Fraterwaard wordt aangetast.’

Stichting Twickel is tegen de uitbreidingsplannen van Rotra en Ubbink in de Fraterwaard. De vergroting van de haven en het bedrijventerrein vormt een ernstige aantasting van dit landschappelijk en natuur unieke gebied tussen Dieren en Doesburg. Om dit invoelbaar te maken organiseerde Twickel op zondag 8 en 22 april excursies in de Fraterwaard. Hiervoor was veel belangstelling; in totaal namen ruim 100 mensen deel.

 

Met de beheerder mee
’s Ochtends vroeg, om 8 en 10 uur, nam Wilke Schoemaker de belangstellenden mee het gebied in dat normaal niet toegankelijk is. Ook werd een bezoek gebracht aan pachter boer Gerrit van Beek. Men kon horen en zien waarom dit Natura 2000-gebied onaangetast moet blijven. Wilke’s betoog sprak de deelnemers duidelijk aan, zoals blijkt uit enkele reacties:
“Dank voor de prachtige excursie van hedenmorgen. Heel indrukwekkend en een perfecte uitleg.”
“Wat heb ik genoten van de mooie excursie. Puur en prachtig, ook interessant om een enthousiaste boer te horen. Ik ben inmiddels ook Vriend van Twickel geworden.”
“Dat was gisteren, mede door de fantastische begeleiding en uitleg van Wilke Schoemaker, een zeer boeiende excursie!”
“Wel zijn we benieuwd hoe het verder gaat met de onzinnige plannen van Rotra/Ubbink… En tevens zijn we zojuist Vriend van Twickel geworden!”

 

LEES MEER  over standpunt Twickel in Twickelblad, artikel De Fraterwaard wordt bedreigd

Lid van de leliefamilie

Hof te Dieren | 18 april 2018 | NATUUR

Kievietsbloem kleurt vijverrand

Langs de randen van de grote  vijver in het park van landgoed Hof te Dieren bloeien deze dagen de kievietsbloemen
Deze drassige plek stroomt in de winter onder invloed van de IJssel over en is de ideale plaats voor de kievietsbloem. Het is een gevoelige bloem die slecht tegen veranderingen in zijn waterhuishouding kan en jaarlijks een tijdje onder water wil. In zo’n milieu gedijt de bloem optimaal.Tussen de dotterbloem en pinksterbloem kleurt hij nu de vijverrand.

 

De naam kievietsbloem verwijst naar een kieviets ei, die we ook in deze tijd kunnen vinden, zoals op landgoed Wassenaar in de Zuidwijkse polder.

Hopelijk een blijver

Fraterwaard | 29 maart 2018 | NATUUR

 

’s Ochtends vroeg appt Wilke Schoemakers {beheerder}: “Daarom willen we geen uitbreiding van Rotra in de Fraterwaard. Ook wij vinden spraints (poep) en sporen.” Wilke reageert hiermee op het artikel in de Gelderlander, 29 maart:

De otter is eindelijk weer terug in ons gebied

DOESBURG – De otter is terug in Doesburg. Het is waarschijnlijk een vrouwtje. Waar het dier vandaan komt, is onbekend. Wageningen Environmental Research (Alterra), een Wagenings kenniscentrum, doet daar onderzoek naar.
In Nederland is de otter zeldzaam. In 1989 verdween het dier uit ons land door milieuverontreiniging, verkeer en visfuiken. In 2002 werden otters uitgezet in de Wieden en Weerribben in Overijssel. In 2011 werd een otter gezien bij Zutphen. Ook in Doesburg kwamen weer otters voor, maar die verdwenen weer. ,,Weer uitgestorven”, zegt otteronderzoeker Freek Niewold. ,,Maar vorig jaar werden weer spraints, uitwerpselen van de otter, gevonden.

LEES het hele artikel op de site van de krant>>

Officiële aftrap, daarna aan de slag

Dieren | 14 maart 2018 | EDUCATIE

Operatie Boomfeestdag: maak ’t buiten beter!

Woensdagmorgen 14 maart hebben 94 schoolkinderen 447 bomen geplant langs de nieuwe Postroute aan de Arnhemsestraatweg in Dieren ter gelegenheid van de 61e Nationale Boomfeestdag. Deze route gaat door landgoed Hof te Dieren, en is een onderdeel van het project Traverse Dieren.

Om kwart voor tien was de opening door gedeputeerde Conny Bieze en wethouder Ronald Haverkamp bij Wijngaard Domein Hof te Dieren. Daarna gingen de leerlingen van de Anne Frankschool uit Ellecom en leerlingen van de Koningin Emmaschool en de Annie M.G. Schmidtschool uit Dieren fluks aan de slag.

Door het planten van bomen helpen de kinderen bij het halen van de klimaatdoelen; Rheden CO2 neutraal 2040. En zo leren zij dat bomen belangrijk zijn voor een gezond klimaat.

Robuust van eiken en beton

Dieren | november 2017 | BEHEER

Nieuwe zitbanken in het bos

Met dank aan de organisatoren en deelnemers aan evenementen op het landgoed
Hoe het mes aan twee kanten snijdt. Stichting Twickel is in 2016 gestart met een vergunningen systeem voor het organiseren door derden van evenementen op landgoed Hof te Dieren. Reden hiervoor is grip te houden op het aantal en de aard van de diverse evenementen en {groeps}activiteiten {lees over ons evenementenbeleid }
Bij verkregen vergunning voor een evenement betaalt de organiserende initiatiefnemer een afdracht per deelnemer. Dit geldt overigens niet voor lokale non-profit organisaties, zoals bijvoorbeeld de Avondvierdaagse organisatie en Gelre atletiek. Dit soort organisaties hoeven geen afdracht te betalen.

 

Het geld ging naar de bank
De afgelopen twee jaar hebben we van onder meer Polysport, Peter Oversteegen, Veluwetrail en Viking Outdoor afdrachten ontvangen. Hierdoor was het mogelijk om op diverse plekken op landgoed Hof te Dieren nieuwe zitbanken te plaatsen. Dat wordt gewaardeerd door wandelaars, om uit te rusten en te genieten van de omgeving. Daaraan dragen de deelnemers aan de verschillende evenementen hun steentje bij.

Soortgelijke banken zijn in het voorjaar geplaatst in het overpark van kasteel Twickel. De eigentijdse bank is een ontwerp van kasteelbewoner Roderik zu Castell en gemaakt van eikenhout en beton.

Klimmen en zagen. Leuk! 

Dieren | 15 november 2017 | EDUCATIE

Schoolkinderen helpen wilgen knotten

Op landgoed Hof te Dieren komen nog vele kilometers knotbomen en hagen in de uiterwaarden voor. Deze landschap elementen zijn van groot belang voor veel diersoorten. Ze vinden er schuilgelegenheid, broedplaatsen en kunnen er foerageren. Opgesteld als een lint in het veld vormen ze verbindingen waar langs de dieren zich kunnen verplaatsen. Een soort ‘weg’.

 

Al doende leren
Al vier jaar komen de groepen 7 en 8 van diverse basisscholen uit Dieren en Ellecom een dagdeel helpen met het onderhoud. Ook vorige week woensdag kwamen de leerlingen van de diverse scholen weer op locatie assisteren met het knotten. Tijdens deze serie leren ze het belang van landschap elementen in hun omgeving. Onder schooltijd klimmen, zagen en vies worden. Wat wil je nog meer?!