Rondom

Hof te Dieren

Hopelijk een blijver

Fraterwaard | 29 maart 2018 | NATUUR

 

‘s Ochtends vroeg appt Wilke Schoemakers {beheerder}: “Daarom willen we geen uitbreiding van Rotra in de Fraterwaard. Ook wij vinden spraints (poep) en sporen.” Wilke reageert hiermee op het artikel in de Gelderlander, 29 maart:

De otter is eindelijk weer terug in ons gebied

DOESBURG – De otter is terug in Doesburg. Het is waarschijnlijk een vrouwtje. Waar het dier vandaan komt, is onbekend. Wageningen Environmental Research (Alterra), een Wagenings kenniscentrum, doet daar onderzoek naar.
In Nederland is de otter zeldzaam. In 1989 verdween het dier uit ons land door milieuverontreiniging, verkeer en visfuiken. In 2002 werden otters uitgezet in de Wieden en Weerribben in Overijssel. In 2011 werd een otter gezien bij Zutphen. Ook in Doesburg kwamen weer otters voor, maar die verdwenen weer. ,,Weer uitgestorven”, zegt otteronderzoeker Freek Niewold. ,,Maar vorig jaar werden weer spraints, uitwerpselen van de otter, gevonden.

LEES het hele artikel op de site van de krant>>

Officiële aftrap, daarna aan de slag

Dieren | 14 maart 2018 | EDUCATIE

Operatie Boomfeestdag: maak ’t buiten beter!

Woensdagmorgen 14 maart hebben 94 schoolkinderen 447 bomen geplant langs de nieuwe Postroute aan de Arnhemsestraatweg in Dieren ter gelegenheid van de 61e Nationale Boomfeestdag. Deze route gaat door landgoed Hof te Dieren, en is een onderdeel van het project Traverse Dieren.

Om kwart voor tien was de opening door gedeputeerde Conny Bieze en wethouder Ronald Haverkamp bij Wijngaard Domein Hof te Dieren. Daarna gingen de leerlingen van de Anne Frankschool uit Ellecom en leerlingen van de Koningin Emmaschool en de Annie M.G. Schmidtschool uit Dieren fluks aan de slag.

Door het planten van bomen helpen de kinderen bij het halen van de klimaatdoelen; Rheden CO2 neutraal 2040. En zo leren zij dat bomen belangrijk zijn voor een gezond klimaat.

Robuust van eiken en beton

Dieren | november 2017 | BEHEER

Nieuwe zitbanken in het bos

Met dank aan de organisatoren en deelnemers aan evenementen op het landgoed
Hoe het mes aan twee kanten snijdt. Stichting Twickel is in 2016 gestart met een vergunningen systeem voor het organiseren door derden van evenementen op landgoed Hof te Dieren. Reden hiervoor is grip te houden op het aantal en de aard van de diverse evenementen en {groeps}activiteiten {lees over ons evenementenbeleid }
Bij verkregen vergunning voor een evenement betaalt de organiserende initiatiefnemer een afdracht per deelnemer. Dit geldt overigens niet voor lokale non-profit organisaties, zoals bijvoorbeeld de Avondvierdaagse organisatie en Gelre atletiek. Dit soort organisaties hoeven geen afdracht te betalen.

 

Het geld ging naar de bank
De afgelopen twee jaar hebben we van onder meer Polysport, Peter Oversteegen, Veluwetrail en Viking Outdoor afdrachten ontvangen. Hierdoor was het mogelijk om op diverse plekken op landgoed Hof te Dieren nieuwe zitbanken te plaatsen. Dat wordt gewaardeerd door wandelaars, om uit te rusten en te genieten van de omgeving. Daaraan dragen de deelnemers aan de verschillende evenementen hun steentje bij.

Soortgelijke banken zijn in het voorjaar geplaatst in het overpark van kasteel Twickel. De eigentijdse bank is een ontwerp van kasteelbewoner Roderik zu Castell en gemaakt van eikenhout en beton.

Klimmen en zagen. Leuk! 

Dieren | 15 november 2017 | EDUCATIE

Schoolkinderen helpen wilgen knotten

Op landgoed Hof te Dieren komen nog vele kilometers knotbomen en hagen in de uiterwaarden voor. Deze landschap elementen zijn van groot belang voor veel diersoorten. Ze vinden er schuilgelegenheid, broedplaatsen en kunnen er foerageren. Opgesteld als een lint in het veld vormen ze verbindingen waar langs de dieren zich kunnen verplaatsen. Een soort ‘weg’.

 

Al doende leren
Al vier jaar komen de groepen 7 en 8 van diverse basisscholen uit Dieren en Ellecom een dagdeel helpen met het onderhoud. Ook vorige week woensdag kwamen de leerlingen van de diverse scholen weer op locatie assisteren met het knotten. Tijdens deze serie leren ze het belang van landschap elementen in hun omgeving. Onder schooltijd klimmen, zagen en vies worden. Wat wil je nog meer?!