Landgoed Nettelhorst

Nabij Lochem, in de buurtschap Nettelhorst. Eeuwenoude eikenlanen, slotgrachten en een voorplein met voormalig bouwhuis duiden op een ooit florerende buitenplaats. 

 Een landelijk genoegen

 

Deftig huis
Nettelhorst wordt al in de twaalfde eeuw genoemd. In 1465 kwam het in bezit van de familie Van Heeckeren en is dat sindsdien gebleven. Nettelhorst werd tot 1832 bewoond, waarna het in 1834 is verkocht aan Twickel, waar toen ook een Van Heeckeren woonde.

Het eens zo deftige huis Nettelhorst werd in 1875 afgebroken. Na tientallen jaren van leegstand was het danig in verval geraakt. Alleen de traptoren en het linker achtergedeelte bleven staan, volgens de overlevering op verzoek van koningin Sophie, die het betreurde dat er alweer een oud kasteel werd afgebroken. Maar bij een storm in 1884 stortte de van zijn steun beroofde toren in. Van de oude buitenplaats is niet veel meer over, enkel de ruïne van het huis en een bouwhuis met een schuur.

Nettelhorst kort voor sloop in 1875

…ruïne en grachten resteren…

…evenals het voormalige bouwhuis

Geldnood
Het landgoed Nettelhorst was vroeger veel groter dan nu. Bij de aankoop door Twickel besloeg het 331 hectare en telde het achttien boerderijen. Het bezit werd vervolgens uitgebreid met landerijen en boerderijen in Borculo, Laren en Lochem, tot bijna 650 hectare met dertig boerderijen. Maar daarvan is thans slechts een fractie over. Door de Oktoberrevolutie waardeloos geworden Russische aandelen noodzaakten de toenmalige baron van Twickel in 1919 en 1921 een groot deel te verkopen.

Het huidige Nettelhorstbezit heeft een oppervlakte van circa 114 hectare en telt naast de huisplaats met bouwhuis nog drie boerderijen -Morgenstern, de Kok en Hogesteege- en bossen op de Lochemse Berg.

 

Herstel
Tussen 1994 en 2006 vond op Nettelhorst een reconstructie plaats om het voorplein en omliggende gebied in de oorspronkelijke stijl terug te brengen. Daartoe werd het grachtenstelsel opnieuw uitgegraven, de watertoevoer vanuit de Berkel hersteld, een houten slotbrug over de buitengracht geplaatst en het vroegere ovaal op het voorplein in ere hersteld. Hiermee is de symmetrie van de oude aanleg weer herkenbaar geworden. Het ovaal en de toegang tot het voorplein liggen op de as van de oude hoofdlaan naar de voormalige huisplaats.

ZIEN & DOEN

Fietsen
In de landelijke omgeving rondom Nettelhorst kunt u heerlijk fietsen. Er worden vele routes aangeboden.
Zoals de fietstocht die start bij de uitspanning De Witte Wieven in Zwiep en ook naar Ruurlo voert. Onderweg treft u onder meer de museumboerderij Lebbebrugge, kasteel Ruurlo en de ruïne van huis Nettelhorst. Bij Heure ziet u de dikste iep van Nederland met een omtrek van zes meter, en bij Borculo is het infocentrum Berkeldal te bezoeken.

 

In de uitgave ‘Fietsen met Twickel’ staat een 35 kilometer lange route ‘Nettelhorst en Hof te Borculo’. De tocht voert vanaf de kerk in Barchem richting Lochem, via Nettelhorst en achterland door naar Geesteren en Borculo en retour naar Barchem. In het fietsboekje zijn 10 routes over landgoederen van Twickel opgenomen, elk voorzien met informatie over de geschiedenis, bezienswaardigheden en horeca onderweg. Het is te koop {€5} in onze Landgoedwinkel in Ambt Delden.

BEHEER & CONTACT

Het landgoed {ligging, zie kaart Locatie landgoederen} behoort tot de Gelderse bezittingen van de stichting. Beheerder is Wilke Schoemaker {schoemaker@twickel.org  | +31 6 54 23 35 87}. De werkzaamheden worden verricht vanuit het Beheerkantoor nabij Dieren {Kerkallee 2, 6955 JA Ellecom | +31 313 42 29 92}, te bezoeken op werkdagen van 8.30-16.00 uur.

 

Melding maken – er is iets aan de hand
Ziet u iets op ons landgoed, zoals brand, een dier in nood, vuildump of andere verdachte zaken? Iets kapot, obstakels op de weg, of overlast? Meld het aan onze beheerder en vul daartoe s.v.p. het meldingsformulier in.

EN VERDER…
  • Twickelblad | herfst 2018: Verzet tegen zonnepark Nettelhorst. Lees het artikel
  • Twickelblad winter 2017: Bouwhuis Nettelhorst krijgt meer karakter. Door Helmig Kleerebezem. Te lezen via Twickelblad.nl
  • Literatuur: De Nettelhorst. Geschiedenis van het kasteel en de marke Nettelhorst-Langen. H.J. Hiddink, 1991
  • Tip voor meer info: raadpleeg in het digitale archief Twickelblad.nl de categorie Nettelhorst