De stichting
De Stichting Twickel beheert het omvangrijke landgoed Twickel dat rond het Twentse stadje Delden ligt. Dit landgoed omvat 4.500 hectare en telt – naast het kasteel – 200 boerderijen, woningen en andere gebouwen.
Ontdek verderMeer landgoederen
Stichting Twickel beheert niet alleen het omvangrijke landgoed rond Delden. Ook de landgoederen Brecklenkamp, Lage (Duitsland), Gelderse Waard, Hof te Dieren, Nettelhorst, Wassenaar en Zuylestein vallen onder haar verantwoordelijkheid. In totaal is er de zorg voor ruim 7.000 hectare natuur- en cultuurgronden en meer dan 250 gebouwen, waaronder veel monumenten.
Lange historie
Landgoed Twickel kent een lange historie. In 1347 kocht Herman van Twickelo het ‘Huis to Eijsinc’ in Delden, dat later de naam ‘Twickel’ ging dragen. Het landgoed is door vererving telkens van familie op familie overgegaan. De opeenvolgende bezitters behoorden tot de families Van Twickelo (14e-16e eeuw), Van Raesfelt (16e-17e eeuw), Van Wassenaer Obdam (17e-19e eeuw) en Van Heeckeren van Wassenaer (19e-20e eeuw).
Luister naar het verhaal van de barones
“Doel der stichting is Twickel als natuurreservaat en cultuurmonument voor wandelaars, natuurvrienden en kunstminnenden in stand te houden en daarmede zijn historische betekenis bestendigen. Het behoud van natuurschoon en het landschappelijk karakter dat Twickel steeds gekenmerkt heeft is primair.”
Uit: statuten Stichting Twickel, 1953
Oprichting Stichting Twickel
De laatste eigenaresse was Marie barones van Heeckeren van Wassenaer-van Aldenburg Bentinck (1879-1975). Haar huwelijk met Rodolphe Frédéric baron van Heeckeren van Wassenaer (1858-1936) was kinderloos gebleven en in 1953 bracht ze kasteel en landgoed Twickel onder in de door haar opgerichte Stichting Twickel. Ze wilde daarmee de toekomst van dit fraaie erfgoed veilig stellen.
Overige bezittingen
In 1975 overleed de barones en legateerde zij ook haar overige bezittingen aan Stichting Twickel. Daaronder zeven kleinere landgoederen in Brecklenkamp, Lage (Duitsland), Wassenaar, Dieren, Zevenaar, Borculo en Lochem. In maart 2024 is landgoed Zuylestein in Leersum overgedragen aan Stichting Twickel. Met 7.000 hectare in beheer is Stichting Twickel de grootste particuliere landgoedeigenaar van Nederland.
Foto: Twentsche Courant Tubantia - Barones in 1975
Organisatie
Behoud en ontwikkeling van landgoederen is meer dan natuur- en landschapsbeheer. Het gaat ook over onderhoud en verduurzaming van gebouwen en het beheer van een omvangrijke collectie historische goederen en kunst.
Lees meerBestuur
Stichting Twickel wordt bestuurd door een College van Regenten bestaande uit vijf leden: (v.l.n.r.) Diederik van Wassenaer (voorzitter), Friso van Harinxma thoe Slooten, Marc van Weede, Susan Lammers en Violette van Heek.
Bewoning kasteel
Het was de wens van Marie barones van Heeckeren van Wassenaer, dat kasteel Twickel bewoond zou worden door een familielid. Momenteel woont Roderik Graf zu Castell-Rüdenhausen, -een achterachterneef van de barones-, in de zuidvleugel van het kasteel. Daarmee blijft geborgd dat het kasteel een levendig hart van het landgoed is.
Terreinbeheer
De effecten van klimaatverandering zijn goed voelbaar op de Twickeler landgoederen. Extreem weer, met lange periodes van droogte en heftige regenbuien, komt steeds vaker voor. Dat heeft gevolgen voor de gezondheid van onze terreinen.
Lees meerBouwbeheer
Stichting Twickel heeft niet alleen de zorg over kasteel Twickel maar ook over zo’n 250 andere gebouwen. Daaronder zijn veel boerderijen, woningen, bedrijfsgebouwen en ook 134 monumenten. Gebouwenbeheer vereist een zorgvuldige balans tussen behoud van historische waarde, het voldoen aan moderne eisen, verduurzaming en financiën.
Lees meerOntwikkeling
Ook op een landgoed staat de tijd niet stil. Maatschappelijke vragen, zoals de energietransitie of de behoefte aan woonruimte, raken de inrichting van het landschap. Vandaar dat we met Strootman landschapsarchitecten voor landgoed Twickel een landgoedontwikkelingsplan gemaakt hebben.
Lees meer