Op en rond het Huisarchief

Over wat er zoal plaatsvindt >>

Te koop in de Landgoedwinkel

Delden | 17 juli 2019 | STREEKGESCHIEDENIS

Boek over Twickelboerderijen

Op 17 juli 2019 ontving archivaris Aafke Brunt van Annette Evertzen het eerste exemplaar van haar boek over Twickel: ‘Twickelboerderijen in Twente’.

De auteur vond een gastvrij onthaal in het Huisarchief om uit te zoeken hoe de boerderijen in het bezit van Twickel kwamen en hoe het pachten in zijn werk ging. Ze interviewde enkele pachters en kreeg te horen hoe het boerenleven er in deze tijd uitziet. Ze vond bijzondere verhalen die zich op de boerenerven afspeelden. Maar vooral ondernam ze veel fietstochten om de boerderijen met eigen ogen te zien en te fotograferen en te ontdekken wat deze boerenerven tot typische Twickelboerderijen maakt.

 

Verwevenheid met Weldam
Na een tip van Aafke om ook de boerderijen van Weldam bij haar onderzoek te betrekken – de landgoederen Twickel en Weldam gingen lange tijd samen – breidde ze haar fietstochten uit. Door het contrast met Weldam, werden de specifieke kenmerken van de Twickelboerderijen nog duidelijker, al kent Weldam ook boerderijen die bijna een kopie van een Twickelboerderij zijn.

Hoe meer de schrijfster las en zag, hoe meer het landschap zich voor haar opende. Verschillende lagen werden zichtbaar: de historische, de agrarische, de architectonische en de landschappelijke. Het landgoed ging meer leven. Dit hoopt ze haar lezers mee te geven.

 

Het fraai uitgevoerde en informatieve boek van Annette Evertzen is te koop in de Landgoedwinkel van Twickel en bij Museumboerderij Wendezoele in Ambt Delden, bij de boekhandels in en rondom Delden en via stichting@historischarchiefhengelo.nl  De prijs bedraagt €24,50.

 

> Tubantia | 11.10.2019: ‘Een liefdesverklaring aan de Twickelboerderij’

De stadspomp op de Markt in Delden

Delden | 28 november 2018 | STREEKGESCHIEDENIS

Stadspomp verkozen tot ‘pronkstuk’

Het Twents Streekarchief in Delden is een documentatiecentrum voor streekgeschiedenis en genealogie. Ter gelegenheid van zijn 25-jarig bestaan organiseerde het streekarchief samen met de Vereniging Heemkunde Ambt Delden in het najaar van 2018 de verkiezing Pronkstuk van Delden.

Inwoners van Stad en Ambt Delden konden op objecten stemmen, waaronder vele die eigendom zijn van de Stichting Twickel, of geschonken door vroegere bewoners van Twickel. Dit resulteerde in een nominatielijst van zeven objecten die op de finale avond 28 november werden gepresenteerd en verdedigd door een “ambassadeur”, onder wie Rob Bloemendal, beheerder Buitenplaats en Aafke Brunt, archivaris. Het publiek in de zaal maakte daarna de definitieve keuze van hét Pronkstuk van Delden: de stadspomp op de Markt.

 

Lees meer over de verkiezing op de websites van Nieuws uit Delden >> en het Streekarchief >>

Aafke pleit voor de koopakte uit 1347… 

…Rob voor de Joodse begraafplaats…

…de zaal verkiest de stadspomp