Uitgelicht | Twickelblad

 Uitgelicht biedt u een kleine selectie artikelen uit de laatste drie magazines. Twickelblad is te koop {€4} in het Bezoekerscentrum | Landgoedwinkel en bij de Readshop in Delden {Langestraat 19}. Voor een abonnement/lidmaatschap, ga naar vriendenvantwickel.nl >>
Alle sinds 1979 verschenen magazines kunt u digitaal lezen in het digitale archief Twickelblad.nl >> 

Snelwegkruising A1-A35

Uit Twickelblad | zomer 2023
AUTEUR Martin Steenbeeke  | ACTUEEL

Windmolencluster: luchtkasteel of nieuwe werkelijkheid?

Hoe gaat het verder met de windmolenplannen nabij het landgoed? De bezwaren tegen de aanleg van windturbines zijn bekend maar de voorbereiding gaat gestaag door. “Het net is zich aan het sluiten.” Het is een schets die volgens de provincie Overijssel nog kan wijzigen maar voor landgoed Twickel is het een schrikbeeld. Op  een kaart – onderdeel van de plannen voor een nieuwe omgevingsvisie – geeft de provincie in vogelvlucht aan hoe Overijssel er in de periode 2030 – 2050 uit kan zien.

LEES MEER…

In de 18e eeuw at men al pasta

Uit Twickelblad | zomer 2023
AUTEUR Hiska Bakker  | HISTORIE

Twickel kookt: gerechten toen en nu

De geuren van versgebakken nonnenfeesjes of geroosterde hoen met garnalensaus. In de keuken van het kasteel rook het heerlijk bij de voorbereiding voor Twickel kookt, het boek dat Manon Henzen schreef.

LEES MEER…

 

En kijk voor meer info over de tentoonstelling in de Oranjerie en het boek ook bij >>  

De equipe is er klaar voor

Uit Twickelblad | zomer 2023
AUTEUR Chantal Ophuis | HISTORIE

Rijtuigen en wagens klaar voor defilé

Liefhebbers van klassieke rijtuigen komen op 1 en 2 juli aan hun trekken tijdens een defilé. Dat het materieel in en rond het koetshuis nog in uitstekende staat verkeert, is vooral te danken aan vrijwilligers.

LEES MEER…

 

En kijk voor meer informatie over het Rijtuigenevenement in het overpark ook bij >>

Henk ten Napel van Paard tot Baas

Uit Twickelblad | voorjaar 2023
AUTEUR Martin Steenbeeke | ACTUEEL

Droomlocatie voor verwaarloosde paarden

Pepper, Winston, Hannes en Angel. Het zijn paardennamen die geschreven zijn op een deur in het manegecomplex aan de Loofrietweg. De lijst is enorm gevarieerd maar vooral ook heel lang. “We hebben honderden paarden bemiddeld naar een nieuwe eigenaar”, zegt Henk ten Napel van Paard zoekt Baas. De stichting vangt paarden op…

LEES MEER…

Uit Twickelblad | voorjaar 2023
AUTEUR Jan Haverkate | HISTORIE

Hoog geprezen, diep betreurd

Een welkome gast zal de dood nooit zijn geweest, maar in het geval van Adriana Sophia van Raesfelt kwam hij wel erg ongelegen. Twee dichters maakten de dood van Twickels erfdochter wereldkundig.
Omdat haar geboortejaar onbekend is, weten we niet precies hoe oud ze was toen de dood haar in 1694 kwam halen. Maar ouder dan 44 jaar kan ze zeker niet zijn geweest: Adriana Sophia van Raesfelt…

LEES MEER…

 

Sterfgevallen van bekende personen waren nieuws. In 1694 liet de Haagse predikant Johannes Vollenhove dit pamflet uitgeven over haar dood.

Paden worden zo ontoegankelijk gemaakt

Uit Twickelblad | voorjaar 2023
AUTEUR Martin Steenbeeke | NATUUR

Meer rust en ruimte voor natuur in Dieren

Wandelaars op Hof te Dieren maken in de bossen een groter blokje om. Enkele paden worden afgesloten om de natuur te versterken.
Dwars over een zijpad in het bos van Hof te Dieren versperren omgevallen bomen de weg. Het is de manier waarop Twickel de komende tijd een tiental paden ontoegankelijk gaat maken voor wandelaars, mountainbikers en ruiters.

LEES MEER…

 

En in deze video’s geeft beheerder Wilke Schoemaker uitleg  over de aanpak van Twickel:

Uit Twickelblad | voorjaar 2023
AUTEUR Egbert Jaap Mooiweer | NATUUR

Leermeester natuur

Vorig jaar was ik met de groenbeheerders van Twickel op excursie naar Engeland om kennis op te doen. Onze eerste bestemming was het 3500 hectare grote landgoed Knepp, zo’n 70 km ten zuiden van Londen. Gedurende vele jaren probeerde eigenaar Sir Charles Burrell het landbouwbedrijf op het landgoed uit de rode cijfers te krijgen. Van alles is geprobeerd: schaalvergroting, intensivering en ketenverkorting; het lukte niet.

LEES MEER…

Hans Gierveld geeft uitleg

Uit Twickelblad | voorjaar 2023
AUTEUR Martin Steenbeeke | NATUUR

Excursie kweekt begrip voor kap rododendrons

Met een excursie door bossen, hei en graslanden geeft Twickel uitleg over het landschapsbeheer. Kap van rododendrons is één van de opvallende maatregelen. “Nu snap ik de noodzaak.”
Dik ingepakt met sjaals en mutsen verzamelt zich een groep van twintig belangstellenden op een koude zaterdagochtend tegenover de landgoedwinkel. “Met dit weer kunnen we beter lopen dan stilstaan, dus laten we maar gaan”, zegt adjunct-rentmeester Hans Gierveld.

LEES MEER…

Stijlvol tafelen

Uit Twickelblad | winter 2022
AUTEUR Hiska Bakker | HISTORIE

Zakelijk diner in prachtige ambiance

Met het kerstdiner in het vooruitzicht richten we de blik op de eettafel van het bestuursdiner. Fonkelend kristal, porselein, tafelzilver, smetteloos damast? Jazeker. Maar de maaltijd telt slechts drie gangen en weerspiegelt de traditie.
Eigenlijk verbaast het niet dat een gemiddeld bestuursdiner bij Twickel tamelijk sober van aard is. Dat past namelijk bij de aard van het landgoed: geen kitscherige praal. Bovendien is het kasteel geen restaurant, dus hippe amuses of ploppende champagneflessen zijn ver te zoeken.

LEES MEER…

Dirk Aneca bezig met topiary in de kasteeltuin

Uit Twickelblad | winter 2022
AUTEUR Chantal Ophuis | NATUUR

De gouden snit oogt het mooist

Meestersnoeier Dirk Aneca brengt met heggenschaar en snoeimes de buxus en taxus in de kasteeltuin weer in vorm. “Je moet respect en eerbied hebben voor wat in vroegere tijden is gemaakt.”
Minutieus hanteert Dirk Aneca de heggenschaar. Laag voor laag knipt hij de buxus en taxus in de formele tuin bij. Rond de oranjerie staan kleine haagjes en planten die kunstzinnig gevormd zijn, sommige wel enkele meters hoog. Om daarbij te komen, klimt hij op een trap of een steiger.

LEES MEER…

Ook op zonnepanelen-gebied beweegt Twickel mee

Uit Twickelblad | winter 2022
AUTEUR Martin Steenbeeke  | ACTUEEL

Hoge energierekening versnelt verduurzaming

Door de stijging van de energieprijzen willen pachters en huurders hun panden verduurzamen. “Mensen voelen echt de pijn.” Maar bij elk gebouw is het maatwerk.
Voordat de energiecrisis begon, stond verduurzaming van vastgoed al hoog op de agenda bij Twickel. Want verschillende pachtboerderijen en woningen die worden verhuurd, voldoen niet aan de moderne eisen van deze tijd. Er is bijvoorbeeld geen of nauwelijks isolatie of er zit enkel glas in de sponningen.

LEES MEER…

“Streven naar een groene technologische regio waar het goed wonen, werken en leven is.”

Uit Twickelblad | winter
AUTEUR Egbert Jaap Mooiweer | VAN DE RENTMEESTER

Geluk

Onlangs was ik op een interessant evenement van de Twente Board. Dat is een samenwerkingsverband tussen ondernemers, onderwijsinstellingen en overheid. Daarin streeft men gezamenlijk naar het versterken van de economie in Twente. De focus lag in het verleden voornamelijk bij de stand van de Twentse economie, gepresenteerd via de Twente index. Dit jaar is de omslag gemaakt om niet alleen te kijken naar het versterken van de economie, maar te verbreden naar welvaart en welzijn.

LEES MEER…