Uitgelicht | Twickelblad

 Uitgelicht biedt u slechts enkele artikelen uit een Twickelblad. Het laatst verschenen magazine is te koop {€4} in het Bezoekerscentrum | Landgoedwinkel en bij de Readshop in Delden {Langestraat 19}. Voor een abonnement/lidmaatschap, ga naar vriendenvantwickel.nl >>

Veldonderzoek op de Deldeneresch

Uit Twickelblad | herfst 2022
AUTEUR Hiska Bakker | ACTUEEL

Boeren in een houtwalhalla

Landgoed Twickel als studieobject. Studenten Landschapsgeschiedenis bogen zich een week over het verleden maar met een actuele opdracht: hoe kunnen natuur inclusieve landbouw en zorg voor het landschap samengaan? Stikstofuitstoot, verdroging en vernatting, verminderde biodiversiteit, energietransitie naar wind en
zon. Slechts een aantal van de moeilijke opgaves die we in Nederland moeten oplossen. Ook voor Twickel zijn het
nijpende kwesties.

LEES MEER…

“Provisiehuis: we komen er aan.”

Uit Twickelblad | herfst 2022
AUTEUR Egbert Jaap Mooiweer | VAN DE RENTMEESTER

Plan

In de jaren zeventig van de vorige eeuw bracht de Club van Rome diverse milieurapporten uit, waarvan ‘Grenzen aan de groei’ (1972) de bekendste is. De uitputtingsproblematiek stond daarin centraal. Met het Verdrag van Maastricht (1993) werd het milieu officieel beleidsterrein. In 1999 werd het verplicht om milieubescherming in alle EU-beleidsterreinen te integreren. Het is pijnlijk om te constateren dat we twintig tot vijftig jaar na dato, te weinig hebben gedaan en de overheid nu echt in actie moet komen.

LEES MEER…

“Je wordt een beetje deelgenoot van het leven van de boeren.”

Uit Twickelblad | herfst 2022
AUTEUR Chantal Ophuis | MIJN TWICKEL

Dierenarts Rannie Sumter deelt lief en leed

Al ruim twintig jaar bezoekt dierenarts Rannie Sumter veehouders op het landgoed. “Elke dag is anders.” “Ik ben in 1958 geboren in Suriname. Mijn vader was directeur huishoudelijke zaken op het ministerie van financiën. Elke dag kwam hij thuis met zijn aktentas onder de arm. Al vroeg wist ik dat ik dat niet wilde; ik wilde bezig
zijn met mijn handen. Ik vond het leuk om mijn vader te helpen met de moestuin en de verzorging van
dieren en bedacht dat ik landbouwingenieur wilde worden.

LEES MEER…

De pioniers van Erve Koerdam

Uit Twickelblad | herfst 2022
AUTEUR Martin Steenbeeke | ARGRARISCH

Biologisch pionieren nabij nieuwe natuur 

Op de locatie van een gangbaar boerenbedrijf een biologischdynamisch bedrijf opbouwen. En dan ook nog op onbekend terrein. Dat is wat Fedde van Dijk en Debby van den Berg doen op erve Koerdam in Deldenerbroek. Op erve Koerdam zijn de kozijnen en luiken nog niet geschilderd in de traditionele Twickelkleuren. En her en der moet er op en rond het erf nog wat geklust en verbouwd worden.

LEES MEER…

Violette van Heek en Susan Lammers

Uit Twickelblad | zomer 2022
AUTEUR Hiska Bakker | ACTUEEL

‘Erfgoed is om te delen’ 

Sinds dit jaar telt het College van Regenten twee nieuwe bestuurders: Susan Lammers en Violette van Heek. Een dubbelinterview over Twickel en hun inbreng. Door toeval treffen we elkaar in de Twickelerlaan waar juist een aantal oude eiken geveld is. Die moesten verdwijnen om nieuwe eiken te planten die weer een echte laan zullen creëren: een dubbele rij bomen van gelijke hoogte. Echt een project gericht op de toekomst. Niet voor volgend jaar maar voor de volgende decennia.

LEES MEER…

Bewaard op zolder, nu te zien

Uit Twickelblad | zomer 2022
AUTEUR Christine Sinninghe Damsté | HISTORIE

Adellijk vermaak op Twickel 

Met welke sportieve activiteiten vermaakten de bewoners van het kasteel zich vroeger? De tentoonstelling ‘Sport & Spel’ in de oranjerie laat zien dat het draaide om gezelligheid en gezondheid. Er worden verschillende sportattributen tentoongesteld die op de zolder van het kasteel zijn bewaard. Samen met foto’s geven deze objecten een goed beeld van de sport- en spelactiviteiten van de bewoners van Twickel in de periode 1860-1930.

LEES MEER…

“Dit voelt als mijn plek”

Uit Twickelblad | zomer 2022
AUTEUR Chantal Ophuis | MIJN TWICKEL

Het einde van een zoektocht 

Rick Mensink (55) is sinds 1 januari de nieuwe tuinbaas van Twickel. Begonnen op de schildersschool vond hij op latere leeftijd zijn roeping in het hoveniersvak. “Dit voelt als mijn plek.” “Ik ben op nogal atypische wijze in dit vak beland. Ik heb namelijk eerst, na de middelbare schildersschool, twintig jaar als laborant in de verftechniek gewerkt. Ik hield me altijd wel bezig met tuinieren.

LEES MEER…

Al ruim 100 jaar op Twickel 

Uit Twickelblad | voorjaar 2022
AUTEUR Rob Boemendal | KASTEEL OBJECT

De wolf op Twickel 

Kasteel Twickel herbergt duizenden voorwerpen. Niet allemaal even waardevol of bekend, maar wel met een eigen verhaal. Zoals objectnummer Z00774: een wolf. De wolf is terug op de landgoederen van de stichting. Op de Veluwe ligt een nieuw territorium aan de rand van Hof te Dieren en in de Gelderse Waard stond een collega al eens oog in oog met het prachtige beest. Ja, zelfs bij Beckum hebben ze al wat schapen te pakken genomen.

LEES MEER…

Erve Veldman in Brecklenkamp

Uit Twickelblad | voorjaar 2022
AUTEUR Martin Steenbeeke | AGRARISCH

‘Op zoek naar balans tussen landbouw en natuur’

Agrarische bedrijven bij kwetsbare natuurgebieden liggen onder een vergrootglas. Pachter Jeroen Groeneveld wacht maatregelen niet af en maakt met collega’s zelf een plan. ”Wij pakken de handschoen op.” “Ik maak me best zorgen, ja.” We zitten op erve Veldman aan de keukentafel, de plek waar je volgens politica Annie Schreijer moet zijn om te weten wat er echt speelt op een boerenbedrijf.

LEES MEER…

Dump van xtc-afval

Uit Twickelblad | voorjaar 2022
AUTEUR Egbert Jaap Mooiweer | VAN DE RENTMEESTER

Alert

‘Drugslab in schuur gevonden’, ‘Honderden liters xtc-afval in bos achtergelaten’. U herkent deze krantenberichten vast wel. Het tekent een groot maatschappelijk probleem. De terreineigenaren draaien vervolgens op voor de kosten van de schoonmaakoperatie. Dat loopt vaak in de tienduizenden euro’s. En dan zijn de maatschappelijke kosten nog niet meegerekend, zoals de inzet van politie, rechercheurs, brandweer en milieudiensten.

LEES MEER…

Hoofd van de sfinx

Uit Twickelblad | voorjaar 2022
AUTEUR Nils Oudshoorn | HISTORIE

Egyptische sfinxen en leeuwen op het dak van de oranjerie

Twee sfinxen die vroeger op de oranjerie stonden, worden gerestaureerd en teruggeplaatst op of bij het gebouw. De sfinxen zijn in 1842 door Carel van Heeckeren en zijn vrouw Cornélie van Wassenaer Obdam in Parijs gekocht. De sfinxen sierden tot 1928 samen met twee leeuwenbeelden de gevel van de oranjerie.

LEES MEER…

Goed voor bodem, biodiversiteit en gezondheid van de koe 

Uit Twickelblad | winter 2021
AUTEUR Martin Steenbeeke | AGRARISCH

‘Het was een supergroeiseizoen’

Wanneer de dagen korter worden, gaan de koeien op erve Groot Averink op stal en is het voer ingekuild. “Maïs zal nooit mislukken.” Het is alsof ze een paar dagen niet gegeten hebben, zo gulzig eten de koeien in de stal op erve Groot Averink het verse gras voor hun neus. Het is kruidenrijk, dat wil zeggen dat er ook weegbree, cichorei en klaver tussen de grassprieten zit.

LEES MEER…

1907 Förster Michel, vrouw, kinderen en schoonzuster

Uit Twickelblad | winter 2021
AUTEUR Aafke Brunt | HISTORIE

Förster Heinrich Michel, een legendarische jachtopzichter 

Hoofdjachtopzichter Heinrich Michel was vorige eeuw prominent aanwezig op het landgoed. In een nieuw boek over de vroegere positie van jacht op landgoederen, waarin ook tradities op Twickel worden beschreven, komt zijn opvallende rol aan bod.

LEES MEER…

Gemaakt met Twickelmelk, rijk aan vet, eiwit en calcium 

Uit Twickelblad | winter 2021
AUTEUR Martin Steenbeeke | ACTUEEL

‘Negen van de tien proevers kopen ‘m’ 

Na een jaar kaasmaken, proeven en testen is de speciaal ontwikkelde Twickelkaas te koop. De eerste ervaringen zijn positief. “Het gaat vooral via mond-tot-mond reclame.” Kaashandelaar Roy Westerhof biedt op zijn marktkraam ruim 200 verschillende kazen aan. Sinds kort ligt er ook Twickelkaas tussen en die valt in de smaak.

LEES MEER…

Zelfs vanuit kasteel Twickel nog te zien!

Uit Twickelblad | winter 2021
AUTEUR Egbert Jaap Mooiweer | VAN DE RENTMEESTER

Buiten Hengelo 

“Een mijlpaal in het proces! Samen met de inwoners, ondernemers, partners en buurgemeenten van het buitengebied hebben we nagedacht over de toekomst van het buitengebied.” Deze ronkende woorden prijken op de website van de gemeente Hengelo over de recent vastgestelde omgevingsvisie ‘Hengeloos Buiten’. Er zijn maar liefs 21 workshops georganiseerd en het ging daarbij vooral over leefbaarheid, recreatie, landelijk wonen, lokale voedselproducties, biodiversiteit en natuurinclusief ondernemen. Prachtig. Over klimaat en over het grootschalig opwekken van energie is in het genoemde proces nauwelijks gesproken.

LEES MEER…

Vanaf 5 november te koop in de winkel

Uit Twickelblad | herfst 2021
AUTEUR Martin Steenbeeke | ACTUEEL

‘Twickel is meer dan het kasteel’ 

Cirkel met een camera boven het landgoed en bestudeer het historisch cultuurlandschap dat zich in zeven eeuwen tijd door mensenhanden heeft gevormd. Het is het concept van het nieuwe boek ‘Atlas van Twickel’ dat binnenkort verschijnt. 

Over interesse heeft Twickel nooit te klagen gehad, zo is te lezen in het voorwoord van Atlas van Twickel. Maar grote landelijke belangstelling kreeg het landgoed pas na een reeks…

LEES MEER…

 

ATLAS van Twickel • uitgever WBooks i.s.m. Stichting Twickel • 240 pagina’s •  € 29,95  • In de Landgoedwinkel vanaf 5/11

BOEK INFORMATIE & ONLINE BESTELLEN >>

 

INKIJKEXEMPLAAR

Uit Twickelblad | herfst 2021
AUTEUR Martin Steenbeeke | ACTUEEL

‘Bedreigen windturbines in Woolde het vogelparadijs?

Een windturbine in Woolde heeft bij de gemeente Hengelo een streepje voor omdat er weinig mensen wonen.
Maar wat zijn de gevolgen voor de vogels in het naburige retentiegebied? “Je moet dit met fatsoen bekijken.” Opeens kijkt Peter van den Akker omhoog. “Hoor je dat?”, vraagt hij en ter verduidelijking doet hij het ‘hinnikend geluid’ van een dodaars na.

LEES MEER…

Strokenteelt op de es

Uit Twickelblad | herfst 2021
AUTEUR Egbert Jaap Mooiweer | VAN DE RENTMEESTER

‘Diversiteit’ 

Regelmatig krijg ik de vraag: wat staat er nu eigenlijk allemaal op de es? Het begint wandelaars en fietsers op ons landgoed op te vallen dat er opeens andere gewassen staan dan enkel Engels raaigras en mais. Achter restaurant ‘t Hoogspel hebben we zogenaamde strokenteelt liggen: het telen van verschillende landbouwgewassen op één perceel naast elkaar.

LEES MEER…

Marc ter Horst bij een door hem geënt citrusboompje 

Uit Twickelblad | herfst 2021
AUTEUR Chantal Ophuis | ACTUEEL

‘Collectie citrusbomen breidt uit naar Rosendael’ 

Twickel werkt samen met Paleis Het Loo aan het behoud van een historisch waardevolle collectie citrusbomen.
Kasteel Rosendael heeft zich aangesloten bij deze samenwerking. Een deel van de collectie verhuist dit
najaar vanuit Delden en Apeldoorn naar Rozendaal. 

LEES MEER…

Speuren naar reebok en wandelaars

Uit Twickelblad | zomer 2021
AUTEUR Martin Steenbeeke | ACTUEEL

‘Dit is de meest kwetsbare tijd van het jaar’ 

In coronatijd ontdekken meer recreanten de natuur. Toezichthouders controleren of iedereen zich op
het landgoed aan de regels houdt. “Ik maak de gekste dingen mee.” Het is een gure zondagochtend als toezichthouder Gerben Olde Nordkamp in zijn bestelauto stapt om een ronde over het landgoed te rijden… 

LEES MEER…

Drijvende kracht achter de restauratie van de moestuin

Uit Twickelblad | zomer 2021
AUTEUR Martin Steenbeeke | ACTUEEL

‘Een gouden tijd’ 

Tuinbaas Hans Hondebrink heeft na ruim veertig jaar afscheid genomen. Hij kijkt terug, met liefde en enige weemoed. “Twickel moet verder.” Hans Hondebrink ontvangt het bezoek in een werkruimte van een schuur achter zijn woning aan het Bornsevoetpad. “Let maar niet op alle spullen”, zegt hij…

LEES MEER…

‘Houtwallen zijn buitengewoon belangrijk’

Uit Twickelblad | zomer 2021
AUTEUR Egbert Jaap Mooiweer | VAN DE RENTMEESTER

Onder druk 

Ons prachtige Twentse coulissenlandschap lijkt een vanzelfsprekendheid maar is het niet. Die coulissen staan al decennia onder druk. Sluipmoordenaars ruimen ieder jaar een beetje op: bomen worden hoog opgesnoeid, een paar worden er gerooid of ‘geholpen’, bijvoorbeeld aan de uiteinden van de houtwallen en steeds iets verder… 

LEES MEER…

‘Ik kon letterlijk en figuurlijk in de keuken van Twickel kijken’

Uit Twickelblad | zomer 2021
AUTEUR Helmig Kleerebezem | ACTUEEL

‘Het heeft mij veel gebracht’ 

Tijdens de komende jaarvergadering van de Vrienden van Twickel op 2 juni treedt Eduard van Emmerik af als voorzitter. Hij is dan ruim negen jaar bestuurder geweest, waarvan de eerste drie jaar als penningmeester. 

LEES MEER…

Aafke Brunt in het Huisarchief

Uit Twickelblad | voorjaar 2021
AUTEUR Jan Haverkate | ACTUEEL

‘De mensen van Twickel zal ik het meest missen’ 

Na veertig jaar neemt archivaris Aafke Brunt afscheid van Twickel. Haar vertrek is meer dan het einde van
een lang dienstverband. “Als je op Twickel opgroeit, ontstaat er vanzelf een band.” Ook vandaag is ze haar werkdag begonnen met het vaste ritueel: het openen van de de buitendeuren van het bouwhuis waarin… 

LEES MEER…

Aantasting van het landschap

Uit Twickelblad | voorjaar 2021
AUTEUR Martin Steenbeeke | ACTUEEL

‘Wel de lasten maar niet de lusten’ 

Torenhoge windturbines die aan de randen van het landgoed het aanzicht bepalen. En zonneparken die het omliggende landschap aantasten. Het is een schrikbeeld maar tevens realistisch. “Dit is een vorm van cultuurbarbarij.” Rentmeester Egbert Jaap Mooiweer prikt met zijn vingers op de kaart van… 

LEES MEER…

Pedicure

Uit Twickelblad | voorjaar 2021
AUTEUR Martin Steenbeeke | ARGRARISCH

Boeren door het jaar heen 

Op een agrarisch bedrijf gebeurt veel achter de schermen. Wat komt er bij kijken voordat de melk naar de fabriek gaat? Het Twickelblad doet gedurende verschillende seizoenen verslag vanaf het melkveebedrijf van de familie Ter Keurs. De afspraak op erve Groot Averink is er kort voor de feestdagen bijna…

LEES MEER…

Twickel heeft ook een ‘onderpark’

Uit Twickelblad | voorjaar 2021
AUTEUR Egbert Jaap Mooiweer | VAN DE RENTMEESTER

Ondergronds 

De gele hesjes zijn er weer… En dan doel ik niet op de Franse protestbeweging van enkele jaren geleden, maar op de landmeters, geotechnici en vaklui van de grond-, weg- en waterbouw. Ze controleren leidingen of kijken waar ze gelegd zouden kunnen worden. En ik doel ook op de mensen van Defensie…

LEES MEER…

Truitman levert de eerste melk

Uit Twickelblad | winter 2020
AUTEUR Martin Steenbeeke | ACTUEEL

Eerste stap op weg naar Twickelkaas 

Zijn koeien merkten geen verschil maar voor melkveehouder Walter Truitman was het een bijzonder moment. Een melkwagen van Hollandsche Meesters reed eind oktober zijn erf op om 2000 liter melk op te halen.

LEES MEER…

‘Toewerken naar 100% natuurinclusieve landbouw’

Uit Twickelblad | winter 2020
AUTEUR Hiska Bakker | ACTUEEL

Twickel is van de samenleving

Diederik van Wassenaer is de nieuwe voorzitter van het College van Regenten van Twickel. Hij is al ruim 20 jaar bestuurlijk betrokken bij het landgoed. Wat zijn de verschillen tussen toen en nu? Hoe compenseert Twickel de economische schade door corona? Wat zijn de plannen voor de toekomst?

LEES MEER…

‘Iedereen vindt Twickel prachtig maar niemand betaalt ervoor.’

Uit Twickelblad | winter 2020
AUTEUR Martin Steenbeeke  | PRACHTBEDRIJVEN

Blijven boeren is belangrijker dan een dikke boterham  

Enigszins verscholen tussen de bossen en weilanden in Azelo ligt erve Graes. Een melkveebedrijf dat al ruim anderhalve eeuw van generatie op generatie wordt doorgegeven. “Het zou mooi zijn als één van de zonen het wil overnemen, maar er moet wel toekomstperspectief zijn.”

LEES MEER…

Met graan van boer Van Buren gebakken door bakker Meen

Uit Twickelblad | winter 2020
AUTEUR Egbert Jaap Mooiweer | VAN DE RENTMEESTER

Brood op de plank

…moeten we zelf stappen zetten, voorwaarden scheppen, bedrijven en vakmensen met elkaar verbinden…Twickelbrood, brood van het landgoed. Van graan dat in strokenteelt verbouwd wordt op de Zenderse Es door boer Arjen die daar dan een eerlijke prijs voor krijgt. Na het malen bakken de lokale bakkers van Meen er…

LEES MEER…

TIP 

Twickelblad.nl | digitaal archief    

Alle sinds 1979 verschenen Twickelbladen kunt u digitaal lezen in dit archief >> Een rijke bron van informatie over ruim 30 jaar reilen en zeilen op Twickel.