Uitgelicht | Twickelblad

 Uitgelicht biedt u slechts enkele artikelen uit een Twickelblad. Het laatst verschenen magazine is te koop {€4} in het Bezoekerscentrum | Landgoedwinkel en bij de Readshop in Delden {Langestraat 19}. Voor een abonnement/lidmaatschap, ga naar vriendenvantwickel.nl >>

Stijlvol tafelen

Uit Twickelblad | winter 2022
AUTEUR Hiska Bakker | HISTORIE

Zakelijk diner in prachtige ambiance

Met het kerstdiner in het vooruitzicht richten we de blik op de eettafel van het bestuursdiner. Fonkelend kristal, porselein, tafelzilver, smetteloos damast? Jazeker. Maar de maaltijd telt slechts drie gangen en weerspiegelt de traditie.
Eigenlijk verbaast het niet dat een gemiddeld bestuursdiner bij Twickel tamelijk sober van aard is. Dat past namelijk bij de aard van het landgoed: geen kitscherige praal. Bovendien is het kasteel geen restaurant, dus hippe amuses of ploppende champagneflessen zijn ver te zoeken.

LEES MEER…

Dirk Aneca bezig met topiary in de kasteeltuin

Uit Twickelblad | winter 2022
AUTEUR Chantal Ophuis | NATUUR

De gouden snit oogt het mooist

Meestersnoeier Dirk Aneca brengt met heggenschaar en snoeimes de buxus en taxus in de kasteeltuin weer in vorm. “Je moet respect en eerbied hebben voor wat in vroegere tijden is gemaakt.”
Minutieus hanteert Dirk Aneca de heggenschaar. Laag voor laag knipt hij de buxus en taxus in de formele tuin bij. Rond de oranjerie staan kleine haagjes en planten die kunstzinnig gevormd zijn, sommige wel enkele meters hoog. Om daarbij te komen, klimt hij op een trap of een steiger.

LEES MEER…

Ook op zonnepanelen-gebied beweegt Twickel mee

Uit Twickelblad | winter 2022
AUTEUR Martin Steenbeeke  | ACTUEEL

Hoge energierekening versnelt verduurzaming

Door de stijging van de energieprijzen willen pachters en huurders hun panden verduurzamen. “Mensen voelen echt de pijn.” Maar bij elk gebouw is het maatwerk.
Voordat de energiecrisis begon, stond verduurzaming van vastgoed al hoog op de agenda bij Twickel. Want verschillende pachtboerderijen en woningen die worden verhuurd, voldoen niet aan de moderne eisen van deze tijd. Er is bijvoorbeeld geen of nauwelijks isolatie of er zit enkel glas in de sponningen.

LEES MEER…

“Streven naar een groene technologische regio waar het goed wonen, werken en leven is.”

Uit Twickelblad | winter
AUTEUR Egbert Jaap Mooiweer | VAN DE RENTMEESTER

Geluk

Onlangs was ik op een interessant evenement van de Twente Board. Dat is een samenwerkingsverband tussen ondernemers, onderwijsinstellingen en overheid. Daarin streeft men gezamenlijk naar het versterken van de economie in Twente. De focus lag in het verleden voornamelijk bij de stand van de Twentse economie, gepresenteerd via de Twente index. Dit jaar is de omslag gemaakt om niet alleen te kijken naar het versterken van de economie, maar te verbreden naar welvaart en welzijn.

LEES MEER…

Veldonderzoek op de Deldeneresch

Uit Twickelblad | herfst 2022
AUTEUR Hiska Bakker | ACTUEEL

Boeren in een houtwalhalla

Landgoed Twickel als studieobject. Studenten Landschapsgeschiedenis bogen zich een week over het verleden maar met een actuele opdracht: hoe kunnen natuur inclusieve landbouw en zorg voor het landschap samengaan? Stikstofuitstoot, verdroging en vernatting, verminderde biodiversiteit, energietransitie naar wind en zon. Slechts een aantal van de moeilijke opgaves die we in Nederland moeten oplossen. Ook voor Twickel zijn het nijpende kwesties.

LEES MEER…

“Provisiehuis: we komen er aan.”

Uit Twickelblad | herfst 2022
AUTEUR Egbert Jaap Mooiweer | VAN DE RENTMEESTER

Plan

In de jaren zeventig van de vorige eeuw bracht de Club van Rome diverse milieurapporten uit, waarvan ‘Grenzen aan de groei’ (1972) de bekendste is. De uitputtingsproblematiek stond daarin centraal. Met het Verdrag van Maastricht (1993) werd het milieu officieel beleidsterrein. In 1999 werd het verplicht om milieubescherming in alle EU-beleidsterreinen te integreren. Het is pijnlijk om te constateren dat we twintig tot vijftig jaar na dato, te weinig hebben gedaan en de overheid nu echt in actie moet komen.

LEES MEER…

“Je wordt een beetje deelgenoot van het leven van de boeren.”

Uit Twickelblad | herfst 2022
AUTEUR Chantal Ophuis | MIJN TWICKEL

Dierenarts Rannie Sumter deelt lief en leed

Al ruim twintig jaar bezoekt dierenarts Rannie Sumter veehouders op het landgoed. “Elke dag is anders.” “Ik ben in 1958 geboren in Suriname. Mijn vader was directeur huishoudelijke zaken op het ministerie van financiën. Elke dag kwam hij thuis met zijn aktentas onder de arm. Al vroeg wist ik dat ik dat niet wilde; ik wilde bezig zijn met mijn handen. Ik vond het leuk om mijn vader te helpen met de moestuin en de verzorging van dieren en bedacht dat ik landbouwingenieur wilde worden.

LEES MEER…

De pioniers van Erve Koerdam

Uit Twickelblad | herfst 2022
AUTEUR Martin Steenbeeke | ARGRARISCH

Biologisch pionieren nabij nieuwe natuur 

Op de locatie van een gangbaar boerenbedrijf een biologischdynamisch bedrijf opbouwen. En dan ook nog op onbekend terrein. Dat is wat Fedde van Dijk en Debby van den Berg doen op erve Koerdam in Deldenerbroek. Op erve Koerdam zijn de kozijnen en luiken nog niet geschilderd in de traditionele Twickelkleuren. En her en der moet er op en rond het erf nog wat geklust en verbouwd worden.

LEES MEER…

Violette van Heek en Susan Lammers

Uit Twickelblad | zomer 2022
AUTEUR Hiska Bakker | ACTUEEL

‘Erfgoed is om te delen’ 

Sinds dit jaar telt het College van Regenten twee nieuwe bestuurders: Susan Lammers en Violette van Heek. Een dubbelinterview over Twickel en hun inbreng. Door toeval treffen we elkaar in de Twickelerlaan waar juist een aantal oude eiken geveld is. Die moesten verdwijnen om nieuwe eiken te planten die weer een echte laan zullen creëren: een dubbele rij bomen van gelijke hoogte. Echt een project gericht op de toekomst. Niet voor volgend jaar maar voor de volgende decennia.

LEES MEER…

Bewaard op zolder, nu te zien

Uit Twickelblad | zomer 2022
AUTEUR Christine Sinninghe Damsté | HISTORIE

Adellijk vermaak op Twickel 

Met welke sportieve activiteiten vermaakten de bewoners van het kasteel zich vroeger? De tentoonstelling ‘Sport & Spel’ in de oranjerie laat zien dat het draaide om gezelligheid en gezondheid. Er worden verschillende sportattributen tentoongesteld die op de zolder van het kasteel zijn bewaard. Samen met foto’s geven deze objecten een goed beeld van de sport- en spelactiviteiten van de bewoners van Twickel in de periode 1860-1930.

LEES MEER…

“Dit voelt als mijn plek”

Uit Twickelblad | zomer 2022
AUTEUR Chantal Ophuis | MIJN TWICKEL

Het einde van een zoektocht 

Rick Mensink (55) is sinds 1 januari de nieuwe tuinbaas van Twickel. Begonnen op de schildersschool vond hij op latere leeftijd zijn roeping in het hoveniersvak. “Dit voelt als mijn plek.” “Ik ben op nogal atypische wijze in dit vak beland. Ik heb namelijk eerst, na de middelbare schildersschool, twintig jaar als laborant in de verftechniek gewerkt. Ik hield me altijd wel bezig met tuinieren.

LEES MEER…

Al ruim 100 jaar op Twickel 

Uit Twickelblad | voorjaar 2022
AUTEUR Rob Boemendal | KASTEEL OBJECT

De wolf op Twickel 

Kasteel Twickel herbergt duizenden voorwerpen. Niet allemaal even waardevol of bekend, maar wel met een eigen verhaal. Zoals objectnummer Z00774: een wolf. De wolf is terug op de landgoederen van de stichting. Op de Veluwe ligt een nieuw territorium aan de rand van Hof te Dieren en in de Gelderse Waard stond een collega al eens oog in oog met het prachtige beest. Ja, zelfs bij Beckum hebben ze al wat schapen te pakken genomen.

LEES MEER…

Erve Veldman in Brecklenkamp

Uit Twickelblad | voorjaar 2022
AUTEUR Martin Steenbeeke | AGRARISCH

‘Op zoek naar balans tussen landbouw en natuur’

Agrarische bedrijven bij kwetsbare natuurgebieden liggen onder een vergrootglas. Pachter Jeroen Groeneveld wacht maatregelen niet af en maakt met collega’s zelf een plan. ”Wij pakken de handschoen op.” “Ik maak me best zorgen, ja.” We zitten op erve Veldman aan de keukentafel, de plek waar je volgens politica Annie Schreijer moet zijn om te weten wat er echt speelt op een boerenbedrijf.

LEES MEER…

Dump van xtc-afval

Uit Twickelblad | voorjaar 2022
AUTEUR Egbert Jaap Mooiweer | VAN DE RENTMEESTER

Alert

‘Drugslab in schuur gevonden’, ‘Honderden liters xtc-afval in bos achtergelaten’. U herkent deze krantenberichten vast wel. Het tekent een groot maatschappelijk probleem. De terreineigenaren draaien vervolgens op voor de kosten van de schoonmaakoperatie. Dat loopt vaak in de tienduizenden euro’s. En dan zijn de maatschappelijke kosten nog niet meegerekend, zoals de inzet van politie, rechercheurs, brandweer en milieudiensten.

LEES MEER…

Hoofd van de sfinx

Uit Twickelblad | voorjaar 2022
AUTEUR Nils Oudshoorn | HISTORIE

Egyptische sfinxen en leeuwen op het dak van de oranjerie

Twee sfinxen die vroeger op de oranjerie stonden, worden gerestaureerd en teruggeplaatst op of bij het gebouw. De sfinxen zijn in 1842 door Carel van Heeckeren en zijn vrouw Cornélie van Wassenaer Obdam in Parijs gekocht. De sfinxen sierden tot 1928 samen met twee leeuwenbeelden de gevel van de oranjerie.

LEES MEER…

Goed voor bodem, biodiversiteit en gezondheid van de koe 

Uit Twickelblad | winter 2021
AUTEUR Martin Steenbeeke | AGRARISCH

‘Het was een supergroeiseizoen’

Wanneer de dagen korter worden, gaan de koeien op erve Groot Averink op stal en is het voer ingekuild. “Maïs zal nooit mislukken.” Het is alsof ze een paar dagen niet gegeten hebben, zo gulzig eten de koeien in de stal op erve Groot Averink het verse gras voor hun neus. Het is kruidenrijk, dat wil zeggen dat er ook weegbree, cichorei en klaver tussen de grassprieten zit.

LEES MEER…

1907 Förster Michel, vrouw, kinderen en schoonzuster

Uit Twickelblad | winter 2021
AUTEUR Aafke Brunt | HISTORIE

Förster Heinrich Michel, een legendarische jachtopzichter 

Hoofdjachtopzichter Heinrich Michel was vorige eeuw prominent aanwezig op het landgoed. In een nieuw boek over de vroegere positie van jacht op landgoederen, waarin ook tradities op Twickel worden beschreven, komt zijn opvallende rol aan bod.

LEES MEER…

Gemaakt met Twickelmelk, rijk aan vet, eiwit en calcium 

Uit Twickelblad | winter 2021
AUTEUR Martin Steenbeeke | ACTUEEL

‘Negen van de tien proevers kopen ‘m’ 

Na een jaar kaasmaken, proeven en testen is de speciaal ontwikkelde Twickelkaas te koop. De eerste ervaringen zijn positief. “Het gaat vooral via mond-tot-mond reclame.” Kaashandelaar Roy Westerhof biedt op zijn marktkraam ruim 200 verschillende kazen aan. Sinds kort ligt er ook Twickelkaas tussen en die valt in de smaak.

LEES MEER…

Zelfs vanuit kasteel Twickel nog te zien!

Uit Twickelblad | winter 2021
AUTEUR Egbert Jaap Mooiweer | VAN DE RENTMEESTER

Buiten Hengelo 

“Een mijlpaal in het proces! Samen met de inwoners, ondernemers, partners en buurgemeenten van het buitengebied hebben we nagedacht over de toekomst van het buitengebied.” Deze ronkende woorden prijken op de website van de gemeente Hengelo over de recent vastgestelde omgevingsvisie ‘Hengeloos Buiten’. Er zijn maar liefs 21 workshops georganiseerd en het ging daarbij vooral over leefbaarheid, recreatie, landelijk wonen, lokale voedselproducties, biodiversiteit en natuurinclusief ondernemen. Prachtig. Over klimaat en over het grootschalig opwekken van energie is in het genoemde proces nauwelijks gesproken.

LEES MEER…

TIP 

Twickelblad.nl | digitaal archief    

Alle sinds 1979 verschenen Twickelbladen kunt u digitaal lezen in dit archief >> Een rijke bron van informatie over ruim 30 jaar reilen en zeilen op Twickel.