Landgoed Brecklenkamp
Het Brecklenkampse bezit omvat 240 hectare grond en vijf boerderijen, waarvan er nog twee in agrarisch bedrijf zijn. Het ligt in een van de rustigste gebieden van Twente, tegen de grens, met op Duits grondgebied een ander landgoed van Twickel: Lage.
Ontdek verderLangs de grens
De Twickelbezittingen in Lage en Brecklenkamp werden vroeger als één landgoed beheerd vanuit het Forsthaus in Lage. Tegenwoordig gebeurt dit vanuit de rentmeesterij van Twickel in Delden.
Huis Brecklenkamp
In 1651 kocht de bezitter van Twickel, Adolf Hendrik van Raesfelt, enkele boerderijen waaronder erve Scholten, met het daaraan verbonden markerichterschap van Brecklenkamp. Het huis Brecklenkamp kwam niet in zijn bezit.
Het oudste gedeelte van het huidige Huis te Breckelenkamp is gebouwd tussen 1633 en 1637. Daarna volgden uitbreidingen. In de 18e eeuw heeft de familie Van Wassenaer, die op Twickel woonde, enkele tientallen jaren beslag op het huis gelegd. Dit werd opgeheven in 1731 toen Riquin Ignatius Bentinck de hypotheekschulden kon aflossen.
Nadat de laatste bewoonster in 1900 overleed kocht de baron van Twickel het huis met een enkele percelen grond. Het huis bleef vervolgens leeg staan en raakte in verval. Het werd van de ondergang gered door textielfabrikant Arnold van Heek, die het huis in 1942 van Twickel kocht, het grondig liet restaureren en er de bestemming van jeugdherberg aan gaf. Toen er problemen ontstonden door het veranderende publiek, gebrek aan middelen, aantasting van het huis door intensief gebruik, moest de jeugdherberg na ruim veertig jaar sluiten. Brecklenkamp werd in 1991 verkocht aan particulieren, die het huis weer als woonhuis restaureerden en de tuinen opnieuw aanlegden.
Geen barrière
De grens tussen Nederland en Duitsland is nooit als zodanig gevoeld en opgevolgd. Dat is te zien op erve Rotman, waar de landsgrens precies door een schuurtje loopt. Via een luik kon men daar vroeger allerhande goederen smokkelen, niemand hoefde immers de grens te overschrijden.
Inventief was men ook op erve Scholten, waar zich een driehonderdjarige eik door het dak van een bakspieker boort. Brand was in het verleden één van de grootste rampen die een boer kon overkomen. Daarom bouwde men op het erf een apart bakhuisje, de bakspieker. Op erve Scholten stond de bakspieker naast een mooie eik. Toen de boer omstreeks 1900 dat huisje wilde uitbreiden met een varkenshok was die boom een behoorlijke sta in de weg. Omdat Twickel niet wilde dat deze werd gekapt bouwde men er omheen, waardoor er nu een bakspieker staat met een boom door het dak.
Essenlandschap
Uiterlijk heeft het gebied veel weg van landgoed Twickel: de afwisseling van bos- en cultuurlandschap, de essen en monumentale eiken en beuken. De zogenaamde woeste gronden van vroeger zijn ook hier grotendeels verdwenen door ontginning. Deze lagen ten oosten van de havezate Brecklenkamp, waarvan het natuurreservaat Bergvennen een laatste restant is. De vennen zijn ontstaan door het baggeren van turf. Aanvankelijk heetten ze dan ook Baggervennen wat later is verbasterd tot Bargvennen en Bergvennen.
Vrienden worden van Twickel?
De Vereniging Vrienden van Twickel bestaat al ruim een halve eeuw en is met bijna 2000 leden in Nederland de grootste in haar soort. De Vereniging en de Stichting opereren onafhankelijk van elkaar maar zijn in de doelstelling verbonden: behoud van Twickel.
Word Vriend van Twickel