Erve Argelo

Hoffmeijerweg 6
7495 RZ Ambt Delden

E-mail
06 295 327 74

Ontdek verder

Belangrijke kenmerken van dit pachtbedrijf

Bio Melkveehouder

Langs het Twentekanaal

Erve Argelo ligt op een heerlijk rustig plekje. De enige geluiden die je hoort, komen uit de natuur en in de verte glijden rustig de boten op het Twentekanaal voorbij. Rondom het erf ligt grasland waarop 52 koeien in alle rust het gras weg grazen. Dat gras wordt overigens steeds smakelijker nu 3 ha wordt ingezaaid met een kruidenrijk mengsel. Clemens Hesselink bestiert de melkveehouderij samen met zijn vrouw en zijn vader.

familie Hesselink

Melken brengt rust

Voor Clemens is melken hét moment van de dag. ‘Het is echt een genietmomentje waarin ik helemaal tot rust kom. De koeien leren het je wel af namelijk om met haast te melken, want als ik onrustig ben, zijn zij het ook. Dan gaan ze plassen, poepen of trappen. Door zelf te melken ken ik de dames bovendien van haver tot gort. Zo kan ik hun welzijn goed in de gaten houden.’

Zelf fokken

Jarenlang was Clemens voorbrenger en fokker van paarden. Het maakte hem scherp op wat een dier mooi, krachtig en gezond maakt. Die kennis past hij nu toe op zijn eigen veestapel. ‘Hoe beter de benen, hoe ouder ze worden. Ik vind het een sport om goeie jonge stieren te ontdekken die mijn dames mooier, sterker en gezonder maken. Daarna is het aan ons om die gezondheid te bewaken door een goede boxhygiëne, voedzaam voer en een prettige melkgang.’

Reekalfjes

Een van de percelen heeft een plekje waar ieder jaar opnieuw twee reekalfjes worden geboren: lekker in de zon en uit de wind.

Volledig afgebrand

In 2003 brandde de boerderij volledig af. Alleen de buitenmuren stonden nog overeind; de rest werd opnieuw gebouwd.

Kijkglaasje

Clemens liet een extra kijkglaasje inbouwen in de melkmachine. Langzamer stromende melk kan namelijk wijzen opeen beginnende uierontsteking.

Verplaats je eens in de koe

Bij het verzorgen van de koeien vraagt Clemens zich altijd af: hoe zou ik dit willen? Daarom heeft de melkmachine een siliconen klauw in plaats van een rubberen. Die zijn weliswaar duurder, maar als rubber droog wordt, gaat het knijpen en dat is niet prettig voor de koe. Ook sluit de klauw zich flexibeler om de uier. Het gevolg: zelfs vaarzen die voor de eerste keer gemolken worden, komen de tweede keer enthousiast aanlopen.