Erve Bouwplaats

Geldersewaard 1
6913 AZ Aerdt

E-mail
06 485 327 04

Ontdek verder

Belangrijke kenmerken van dit pachtbedrijf

Vleeshouwerij Grasland

Uitgestrekte akkers in rivierenland

In de agrarische pachtersfamilie van Twickel, waar melkveehouders de boventoon voeren, is De Bouwplaats een opvallend lid. Op het bedrijf in de Gelderse Waard draait het hoofdzakelijk om akkerbouw. Op de uitgestrekte, vlakke akkers worden aardappelen, uien, suikerbieten, tarwe en zomergerst verbouwd. In totaal beschikt De Bouwplaats in dit rivierenlandschap over 160 hectare akkerbouwgrond, waarvan 100 ha. wordt gepacht van Twickel. De leiding is in handen van Jan Huigen.

Vleeskoeien als tweede tak

Vleeskoeien als tweede tak

De Bouwplaats is van origine een gemengd bedrijf. In de tweede helft van de vorige eeuw is afscheid genomen van de kippen, varkens, en fruitteelt. In 2005 werd er een punt gezet achter de melkveetak en kwam de focus op akkerbouw te liggen. Wel lopen er rond de boerderij enkele tientallen vleeskoeien van het ras Charolais, waarmee wordt gefokt.

Natuur krijgt vorm

Met de aanleg van hagen, kruidenrijk grasland en akkerstroken is de Gelderse Waard de laatste jaren meer natuurlijker ingericht. Jan Huigen beheert 70 ha. natuur waarop hij zijn koeien kan laten grazen. Op zijn akkerbouwpercelen streeft hij een natuurinclusieve landbouw na door naast de gangbare gewassen ook spinazie, koolzaad en bladrammenas te verbouwen. De opbrengst mag wat minder zijn, het is wel goed voor de bodemvitaliteit en een belangrijke voedselbron voor insecten en vogels.

Aardappelen voor Aviko

Er worden aardappelen van verschillende rassen verbouwd. Ze worden geleverd aan Aviko die ze verwerkt tot verschillende aardappelproducten.

Nieuwe stal

Omdat de natuur op en rond het bedrijf toeneemt zit ook het aantal vleeskoeien in de lift. Hierom wordt er een nieuwe stal gebouwd.

Zelfvoorzienend

Op het dak van de aardappelbewaarschuur liggen zonnepanelen. Hiermee is de Bouwplaats qua elektriciteit zelfvoorzienend.

Overstromingen

Tot in de jaren zestig van de vorige eeuw liep de Gelderse Waard regelmatig onder water. Kort er voor werd er op de boerderijen een voorraad veevoer aangelegd en werd alles wat weg kon drijven op de terp getrokken. De melk werd per boot naar de melkfabriek vervoerd.