Erve Cabenter
Fraterwaard 2
6955 JH Ellecom
E-mail
06 512 651 09
Belangrijke kenmerken van dit pachtbedrijf
In de uiterwaarden van de Ijssel
In de uiterwaarden van de IJssel ligt Erve Cabenter, een boerenbedrijf dat met veel verschillende zaken rekening moet houden. Zo ligt een groot deel van de 57 ha grond elders, aan de andere kant van de Fraterwaard, bij het bos van Ellecom, en bij Doesburg. Op 8 ha daarvan zit een natuurbeheerpakket. Dat houdt in dat het niet bemest en bespoten mag worden. Daarnaast strijken hier jaarlijks vele duizenden ganzen neer om te overwinteren terwijl ze zich met smaak te goed doen aan het gras.
familie Uenk
Uitgebalanceerd boeren
Bij de familie Uenk staat een goede verzorging van de koeien op nummer één. Bij die verzorging hoort een bedrijf dat in balans is. Daarom werken Eric, zijn vrouw Annemarie en hun zoon Daan toe naar een sluitende kringloop: daarbij hoeft geen mest afgevoerd en beperkt krachtvoer aangevoerd te worden.
Voedzaam gras
Hoe beter de kwaliteit van het gras, hoe mooier en omvangrijker de melkproductie. Erve Cabenter staat echter te midden van een Natura 2000-gebied en dat betekent dat de regelgeving intens is. Het maakt het beheer van het land er niet eenvoudiger op. Maar de passie zit diep en Eric is niet voor één gat te vangen. Nadat hij de boerderij overnam van zijn vader verviervoudigde hij de hoeveelheid jaarlijks geproduceerde melk met ‘slechts’ twee keer zoveel koeien. De reden? Beter management, meer mais en voedzamer gras.
Herenboer van Twickel
Opa Uenk was vroeger een herenboer en beheerde de grootste boerderij van Twickel op de Gelderse Waard in Aerdt.
Walhalla
De waterrijke omgeving is een walhalla voor de natuurliefhebber. Je vindt hier behalve water- en weidevogels ook bevers, reeën, dassen en vossen.
Oorlogsbunkers
Op het land bevinden zich twee oorlogsbunkers. Tijdens WOII is hier veel strijd gevoerd. Een van de bunkers is nu geschikt gemaakt voor vleermuizen.
Cabenter
Het woonhuis heet Cabenter, wat jachtherberg betekent. Het schijnt dat Napoleon hier zelfs een keer overnacht heeft.
Voederbieten: krachtvoer van eigen bodem
Het liefst teelt de familie Uenk naast gras en mais ook krachtvoer. Een eerste poging daartoe met tarwe mislukte jammerlijk omdat de ganzen alle tarwekorrels opaten. Daarom wordt het nu geprobeerd met voederbieten. Het oogsten van de voederbieten gebeurt laat in het jaar. Hoe langer je wacht, hoe groter ze groeien en dat is mooi, want koeien zijn er dol op.