Erve Dassehaar
Dashaarsweg 1
7495 VH Ambt Delden
E-mail
06 - 220 623 74
Belangrijke kenmerken van dit pachtbedrijf
Biologische geitenzuivel van het landgoed
Geitenboerderij Vliek is de enige geitenhouderij op het landgoed. Op Erve Dassehaar wordt dagverse melk door pachter Pieter Vliek verwerkt tot kant en klare zuivelproducten (gepasteuriseerde melk en volle yoghurt) in halve liter verpakkingen. Deze zijn te koop in biologische winkels onder de merknaam Vliek. De melk is afkomstig van 350 geiten, die twee maal per dag worden gemolken en vanuit de stal een vrije uitloop hebben naar de weilanden. De Twickelervaart, bos en houtwallen maken het natuurlijke plaatje compleet!
Witte geiten
De geiten die op Erve Dassehaar worden gehouden zijn Nederlandse witte geiten. Dit ras heeft een hoge melkproductie: gemiddeld drie liter per geit per dag. De geiten die de meeste melk produceren, met hoge vet- en eiwitgehaltes, worden gekoppeld aan de vijf bokken. Ieder jaar worden de beste 80-90 lammeren aangehouden waardoor de veestapel kwalitatief op peil blijft.
Geitenboerderij VliekPuur natuur past bij Pieter
Pieter heeft bewust gekozen voor een biologische bedrijfsvoering. Er worden op Erve Dassehaar geen chemicaliën of kunstmest gebruikt. Op een goede manier omgaan met dieren en grond past bij hem. Als pionier heeft hij in loop van de jaren de aandacht voor biologische producten zien toenemen. Het kleinschalige landschap sluit goed aan bij het imago van het bedrijf: puur natuur. Wel is het een uitdaging om op de arme zandgronden in droge zomers voldoende voer te vinden.
Hobby werd werk
Pieter heeft van zijn hobby zijn werk gemaakt. Vroeger was hij leraar en hield hij op zijn kleine boerderij één geit.
Uit de polder
Voordat Pieter met zijn bedrijf in 2002 op Twickel neerstreek hield hij geiten op een boerderij in Nagele (Noordoostpolder).
Goed alternatief
Geitenzuivel is een goed alternatief voor mensen met koemelkallergie. Omdat het vetgehalte van de melk per geit verschilt, is de bereiding wel moeilijker.
Niet alleen
Pieter runt de geitenboerderij niet in zijn eentje. Dierverzorgster Annet Marring werkt mee.
Zonnepanelen
Op de staldaken liggen zonnepanelen. Hiermee is de geitenboerderij zelfvoorzienend op gebied van elektriciteit.
Biodiversiteit
De 20 hectare grond wordt ingericht als kruidenrijk grasland. Kruiden als cichorei, smalle weegbree, luzerne, wilde peen en drie soorten klaver zijn goed voor de biodiversiteit én de geiten. “De geiten zijn er gek op”, zegt Pieter. Vijf keer per jaar wordt er gemaaid zodat er ook in de winter voldoende voer is.