Erve De Kok

Wengersteeg 3A
7241 PM Lochem

E-mail
06 504 282 46

Ontdek verder

Belangrijke kenmerken van dit pachtbedrijf

Erf Nabij Wandelroute Duurzame energie

De kok wordt boer


Erve de Kok dankt zijn naam aan het feit dat hier vroeger de kok van huis Nettelhorst woonde. De kleine katerstede, gebouwd op een verhoging, is drie eeuwen later uitgegroeid tot een moderne melkveehouderij met 120 koeien. Ook worden er vleeskalveren van het ras Belgisch Blauw afgemest. Sinds zijn broer de maatschap heeft verlaten, leidt Teun Lubberdink het met zijn vrouw Rita en zoon Joris. Het is de bedoeling dat ‘echte koeienman’ Joris op termijn het bedrijf overneemt.

Fam. Lubberdink

Prachtig uitzicht

De ruïne van huis Nettelhorst, de Lochemseberg, een laan met een dubbele rij eiken, fruitbomen op eigen erf; de omgeving van Erve De Kok is indrukwekkend. En door een meer natuurlijke inrichting van het land, met onder meer een kikkerpoel, wordt het alleen maar mooier. Teun Lubberdink is hier op zijn plek. “Het is de combinatie van wonen en je bedrijf uitoefenen.”

Nieuwe stal met perspectief

Sinds 2013 beschikt het bedrijf over een tweede, nieuwe melkstal. Die is voor de koeien van alle gemakken voorzien, zoals een melkrobot en zachte vloeren van rubber. Ook is er meer lucht, licht en bewegingsvrijheid. De capaciteit ( 140 koeien) wordt nog niet volop benut. Een deel van de veestapel staat in de oude stal en jongvee wordt op een ander bedrijf grootgebracht. Teun en Joris bewandelen de weg van de geleidelijke groei.

Zelfvoorzienend

De koeien worden gevoerd met maïs en gras van eigen land. Als extraatje worden er voederbieten gevoerd.

Duurzame energievoorziening

Op het staldak liggen zonnepanelen, de warmte van de melk wordt gebruikt en onderzocht wordt of een regionaal biogasnetwerk mogelijk is.

Wolfseind

De gevels van de nieuwe stal zijn voorzien van een wolfseind. Het driehoekige dakvlak is ook terug te vinden in oude Twickel-boerderijen.

Zandstenen put

De put van Bentheimer zandsteen hoort mogelijk bij de 18-e eeuwse bebouwing. Al is de put wel een keer gerestaureerd.

Bank bij Berkel

Speciaal voor wandelaars heeft Teun Lubberdink op eigen grond een zitbankje langs de Berkel geplaatst.

Historische grond

De nieuwe melkstal is gebouwd op archeologisch waardevolle grond. Bij opgravingen in 2013, vlak voor de bouw, is onder meer een naar schatting 4000 jaar oude hamerbijl aangetroffen. Paalsporen en kuilen duiden op een boerenerf uit de Late IJzertijd of het begin van de jaartelling.