Erve De Vörger

Oelersteeg 24
7554 RG Hengelo

E-mail
074 291 84 87

Ontdek verder

Belangrijke kenmerken van dit pachtbedrijf

Nabij fietsroute Erf Nabij Wandelroute

Stabiel familiebedrijf in Oele


Sinds 1915 is erve De Vörger het domein van de familie Versteeg. Nico Versteeg is elke dag blij dat hij in de natuur met levende have mag werken. “Geen dag is hetzelfde”. Vroeger was het een gemengd bedrijf, met varkens en meststieren; nu ligt de focus op melkveestapel (90 koeien en jongvee). Dierenwelzijn en continuïteit staan hoog in het vaandel. Want in de persoon van oudste zoon Wijnand (‘een echte koeienman’) staat de vierde generatie klaar om een familietraditie voort te zetten.

De boer op

Op erve De Vörger kun je heel makkelijk ‘de boer op’. De toegangsweg vanaf de Oelersteeg voert fietsers en wandelaars dwars over het erf, om via een bospad de weg te vervolgen. Nico en Thea Versteeg hebben er geen problemen mee. “Zo zien we nog eens mensen. Sommigen vragen zelfs vriendelijk of ze even bij de kalfjes mogen kijken.”

De 'oale' Schöppe

Een oude Twickelschuur is een blikvanger op het erf. De ‘oale Schöppe’, gebouwd in de 19-e eeuw, verloor na de bouw van ligboxenstallen haar functie. De tand des tijds kreeg er grip op maar recent is de schuur in oude stijl gerenoveerd. Met vernieuwd gebintwerk, dak en vloer en traditionele deuren aan de achterzijde staat de schuur nu te pronken. In afwachting van een mogelijk nieuwe bestemming wordt de schuur nu gebruikt voor opslag.

Herbouw na brand

De huidige boerderij, met de karakteristieke wolfskap en enskamer, stamt uit 1904. De vorige boerderij was na een blikseminslag afgebrand.

Rauwe melk

Grootvader en vader Versteeg hadden vroeger een bijverdienste met de verkoop van rauwe melk. Met een melkkar gingen ze langs de deuren.

Dubbele bomenrij

Aan weerszijden van de toegangsweg staat een dubbele rij dennen. Ze staan op wallen die zijn aangelegd bij de ontginning van woeste gronden.

Voor het wild

Een winterakker aan het Kerkveldervoetpad is ingezaaid met een mengsel van bloemen en granen. Ideaal voor wild om te schuilen en foerageren.

'Dikste boom van Nederland'

Op het erf van de boerderij, waar nu een ligboxstal staat, stond ooit ‘de dikste boom van Nederland’. De zomereik had een omtrek van 6,70 meter. Bij een zomerstorm in 1925 raakte de boom zwaar beschadigd. Uiteindelijk overleefde de boom dit niet. In 1946 werd het restant gerooid.