Erve Klein Avest

Oelerschoolpad 2
7554 SR Hengelo

06 535 094 85

Ontdek verder

Belangrijke kenmerken van dit pachtbedrijf

Nabij Wandelroute Bed & Breakfast Cider

Verbonden met de omgeving

Eén met de natuur. Zo ervaren Ben Kalter en Miranda ter Stal het wonen en werken op erve Klein Avest. Het is voor hen de ideale locatie voor het geven van trainingen aan ondernemers en leidinggevenden. “Hier kom je uit je comfortzone, sta je in verbinding met de natuur.” De luxe Twickelschuur wordt ook gebruikt als Bed&Breakfast en locatie voor feestelijke bijeenkomsten. De prachtige boomgaard met fruitbomen uit Normandïe levert duizenden liters appel-perencider op maar heeft ook al gediend als decor voor een huwelijk.

 

familie ter Stal

Binnen en buiten

Erf, boomgaard en kapschuur worden op een natuurlijke wijze gebruikt bij de trainingen, workshops en teamdagen. Een ochtendsessie in de Twickelschuur wordt altijd vervolgd met een middagprogramma in de (half-)open lucht. Schapendrijven, bruggen bouwen, boksen; het is onderhoudend en leerzaam. En het spreekt voor zich dat in deze natuurlijke omgeving de lunch bereid wordt met producten uit de streek.

Plukken en snoeien

De traditie om het fruit uit de boomgaard te gebruiken voor het maken van cider hebben Miranda en Ben overgenomen van de vorige eigenaar, een wijnimporteur. Een pomoloog (fruitkundige) leerde hen de kneepjes van het vak waardoor ze zelf de appels en peren plukken en de bomen snoeien. De eerste seizoenen verkochten ze de cider via onder meer de Streekmarkt in Delden, restaurants en Landgoedwinkel maar sinds 2020 gaan alle appels en peren naar het Deventer bedrijf Iselcider.

Weegschaal

De Twickelschuur draagt de naam ‘Basculehoeve’. De bascule (weegschaal) staat voor het zoeken van de juiste balans in het leven.

Kapschuur

Na de woonboerderij en de Twickelschuur staat de kapschuur op de nominatie om verbouwd te worden tot comfortabele verblijfsruimte.

Open Huis

Voor het grote publiek worden tijdens Ervendag de deuren geopend. “Mensen zijn nieuwsgierig, we zijn immers geen doorsnee agrarisch bedrijf.”

Boomgaard goed voor biodiversiteit

Door de hoge zijtakken vormen de 38 peren- en appelbomen een hoogstamboomgaard. Vroeger vormden deze een belangrijk onderdeel van het boerenbedrijf maar sinds de jaren zestig zijn er veel gerooid. En dat is jammer voor de biodiversiteit. De bomen hebben een grote aantrekkingskracht op onder meer broedvogels, zoogdieren en vlinders.