Erve Kockingsbouwing

Verhuellweg 35
6984 AA Doesburg

E-mail
0313 473 631

Ontdek verder

Belangrijke kenmerken van dit pachtbedrijf

Bio Grasland Melkveehouder

Genieten van de schoonheid

Met 120 melkkoeien, bijbehorend jongvee en een zestal ossen lijkt Kockingsbouwing op veel andere pachtbedrijven. Het verschil is dat in dit uitgestrekte uiterwaardengebied de natuur een prominente rol speelt. Hoog water kan over de landerijen stromen, ganzen foerageren er massaal maar pachter Gerrit van Beek heeft vooral oog voor de schoonheid van het gebied. “Ik ben er trots op dat hier veel wild leeft en word blij van het geluid van vogels.” Gerrit woont samen met echtgenote Hendrien en drie kinderen op Kockingsbouwing.

fam. van Beek

Van intensief naar biologisch

Gerrit vertegenwoordigt de vierde generatie van het familiebedrijf die deze boerderij bestiert. Tot 1998 was het een gemengd bedrijf met melk-, vleesvee en de verbouw van suikerbieten en diverse granen. Op advies van deskundigen werd de melkveetak geïntensiveerd maar achteraf betreurt Gerrit dit besluit. Intensieve veehouderij heeft volgens hem weinig toekomst en daarom schakelt hij om naar een biologische bedrijfsvoering.

Goed gevoel van optimisme

De omschakeling naar een biologisch bedrijf is in volle gang. Hij gebruikt al enkele jaren geen kunstmest en varieert via strokenteelt met de verbouw van verschillende, stikstofbindende gewassen. Zodra er een nieuwe, grotere stal is gebouwd met mestscheiding en stro in de boxen voldoet hij aan alle eisen. Hij heeft er een goed gevoel bij en is optimistisch over de toekomst. “Eigenlijk hadden we dit twintig jaar geleden moeten doen.” Het doel is dat één van de kinderen een rendabel bedrijf kan overnemen.  

Fraters

De Fraterwaard dankt de naam aan de broeders of fraters der Gemeenen Levens. In 1426 vestigden zij zich in Doesburg.

Van vijf naar twee

Vroeger telde dit deel van de Fraterwaard dat omringd wordt door Het Zwarte Schaar vijf agrarische bedrijven. Drie zijn er gestopt.

Driewegkruising

De Jersey-koeien zijn een kruising van meerdere rassen. Deze zijn robuuster en hun ecologische ‘footprint’ is kleiner.

Robot

Sinds 2010 worden de koeien gemolken door een melkrobot. Niet de boer, maar de koe bepaalt wanneer zij gemolken wordt.

Bedreiging bedrijventerrein

Gerrit van Beek, Twickel en natuurbeschermers hebben zich succesvol verzet tegen de uitbreiding van een bedrijventerrein aan de overzijde van de IJssel.

Kronkels in de wei

Dit gedeelte van de Fraterwaard wordt ook wel een kronkelwaard genoemd. De kleine verhogingen in het landschap zijn ontstaan door de meanderende IJssel die tussen de 17-e en 20-e eeuw in de bochten zand afzette. Op het land van Van Beek zijn de kronkels nog steeds te zien.