Erve Möllinkwoner

Noordmolen 3
7495 VK Ambt Delden

E-mail
06 152 948 85

Ontdek verder

Belangrijke kenmerken van dit pachtbedrijf

Kaasmakerij Duurzame energie bierbrouwerij

Erve Möllinkwoner: kaasmakerij en bierbrouwerij

Erve Möllinkwoner wordt gerund door kaasmaker Elise Elbert en bierbrouwer Karin van Veen. Dat doen ze beiden op duurzame wijze. Zo gebruikt Elise melk die rechtstreeks van de koe komt. De melk is dan 35°C. Perfect, want ze moet 30°C zijn om de kaas te stremmen en opwarmen van de melk is dus niet nodig. De kaaswei voert ze aan hun twee varkens. Elise: ‘De eiwitrijke kaaswei is voedzaam en precies genoeg voor twee varkens. Zo houden we de kringloop sluitend.’

Website Möllinkwoner

Lokaal, kleinschalig en duurzaam

Erve Möllinkwoner werd in 1858 gebouwd en heeft nog steeds een agrarische functie. Op deze plek floreren nu twee ambachtelijke, kleinschalige en lokaal georiënteerde bedrijven. Alle materialen op en rondom het erf worden (her)gebruikt en de kaas en het bier gaan uitsluitend naar afnemers in de directe omgeving. Zonnepanelen op het dak zorgen zomers voor de benodigde energie.

Ambachtelijk bier 

Als liefhebber van speciaalbier is Karin van Veen een bierbrouwer in hart en nieren. Jaarlijks produceert ze in haar eigen bierbrouwerij op het erf zo’n 4000-5000 liter bier, variërend van een fris blondje tot en met een stevige tripel. De hop verbouwt ze zelf en ook de rest van het productieproces gebeurt volledig ambachtelijk. ‘Ik doe alles zelf, zonder machines en lekker kleinschalig. Met het voedzame restproduct bierdraf maken we de varkens blij. En met het koelwater besproeien we de tuin’.

Biertje proeven?

Schrijf je in voor een kaas- en bierproeverij op de deel of ontdek op de Möllinkwoner-website waar het Streekbier te koop is.

Afzien op canitrails

Elise Elbert is een fervent duurloper. Met haar twee Zwitserse Sennens loopt ze regelmatig canitrails met afstanden van gemiddeld zo’n 30 km.

Jongvee en koeien

Op de 6 hectare grond rondom de boerderij loopt het jongvee van Elise’s neef. Zij geven uiteraard nog geen melk. Nee, de melk voor de kazen komt van zijn koeie

Prachtige wandelomgeving

Wandel over de es, door bossen en langs weides. Of bezoek de naastgelegen Noordmolen, waar nog steeds lijnolie wordt geproduceerd.

Van verpleeg- kundige tot kaasmaker

Het kan verkeren. Hoewel Elise bijna afgestudeerd was als verpleegkundige, ging toch het roer om. De kunst van het kaasmaken leerde ze op de biologische geitenboerderij van de buurman. 15 jaar lang verkaasten ze samen de geitenmelk tot hij naar Frankrijk emigreerde. Erve Möllinkwoner kwam beschikbaar en nu maakt Elise haar eigen Möllinkwoner kaas van koeienmelk.