Erve Nijhuis
Nijhuisbinnenweg 16
7554 RH Hengelo
074 243 1363
Belangrijke kenmerken van dit pachtbedrijf
Zuiver vlees uit Oele
Vanuit de stal blikken gulzig grazende koeien het bezoek nieuwsgierig tegemoet. Het zijn tevreden ogende producenten van ‘natuurzuiver’ vlees op Erve Nijhuis. In buurtschap Oele begon Johan Harink in 1984 op bescheiden schaal met de fok en het mesten van runderen. De hobby ‘liep wat uit de hand’ waardoor hij, zoon Thomas en echtgenotes Bernadette en Ellen de zorg hebben voor vijftig koeien, jongvee en 35 ha. grond. “Er is niets mooier dan een pasgeboren kalf dat drinkt bij de moeder.”
Erve Nijhuis landvleesfamilie Haarhuis
Blonde d'Aquitaine
Er is bewust gekozen om te fokken met runderen van het ras Blond d’Aquitaine. De koeien zijn goed vruchtbaar, worden op een natuurlijke wijze gedekt en bevallen soepel. Het vee loopt in de zomer buiten. Het komt geregeld voor dat er middenin een weiland een kalf geworpen wordt. In de stal liggen de dieren op een strobed.
Twents landvlees
Na een goed leven op de boerderij worden de koeien in een slachterij geslacht en uitgebeend. Het vlees wordt op de boerderij klaargemaakt voor verkoop. Het is onder de naam ‘Twentse Landvlees’ te koop bij onder meer de Landgoedwinkel van Twickel, de Streekmarkt in Delden en via diverse websites. “Het smaakt mals, sappig en smaakvol”, zeggen Johan en Thomas. Door de ruime aandacht voor gezondheid en dierenwelzijn heeft het rundvlees het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming.
Eigen stroom
De 235 zonnepanelen op het dak van een stal leveren voldoende stroom om zelfvoorzienend te zijn.
Kraam bij het erf
Het vlees is ook te verkrijgen via een kraam aan de weg. Hier kan ook kaas en jam van Erve Ottenhof gekocht worden.
Huifkarritten
Op verzoek worden er ritten met een huifkar georganiseerd (huifkarttwente.nl). Erve Nijhuis beschikt over twee eigen paarden.
Streekmarkt
Steevast staat Johan Harink iedere eerste zaterdag van de maand op de Streekmarkt in hartje Delden.
Duurzame toekomst
Het agrarisch bedrijf van de toekomst, is op Erve Nijhuis al gerealiseerd. Doordat bijna al het voer van eigen land komt en de mest er op wordt uitgereden, is de kringloop nagenoeg gesloten. Ook bij de (op)fok en het afmesten zijn – behalve de stier en wat krachtvoer– geen zaken van buiten nodig.