Het verborgen paadje van de barones
Barones Marie van Heeckeren van Wassenaer - van Aldenburg Bentinck woonde op Twickel van 1922 tot 1975. De barones werkte graag in de tuin, maar als er publiek kwam wilde ze dat niet laten zien.
Ontdek verderJe ziet het bijna niet, maar dit is een geheime vluchtroute
"De rotstuin was een schepping van de barones van Heeckeren van Wassenaer. Voor een barones was het 'not done' om het huishouden te doen, een vrouw van adel mocht niet schoonmaken, maar tuinieren dat was goed, dat is leerzaam en karaktervormend, daardoor leer je met tegenslagen omgaan", zegt Aafke Brunt, voormalig archivaris van Stichting Twickel.
"De barones werkte graag in de tuin, maar aan het publiek wilde ze dat niet laten zien in haar werkkleding en tuinhandschoenen. Op het moment dat ze hoorde dat de gids met de groep mensen in de buurt was, dook ze achter de struiken waar een geheim paadje liep waardoor ze ongezien weg kon komen."
Een barones die achter een volle kruiwagen met onkruid loopt… Dat kan natuurlijk helemaal niet.
Aafke Brunt, voormalig archivaris Stichting Twickel
Eén gulden voor onkruid wieden
Aafke werkte als meisje graag mee in de rotstuin, ze verdiende er één gulden per uur voor het onkruid wieden. Ze heeft de barones dus zelf ook gekend. "Het was een aardige vrouw, wel echt iemand uit een hele andere wereld. Later werd ze ook wel eenzaam." Aafke ging er dan wel eens op de thee. "Gelukkig lazen we toen op school Engelse literatuur waarover we wel konden praten. Verder hadden we natuurlijk niet echt raakvlakken."
Veelgestelde vragen
Hoe kan ik de kasteeltuinen bezoeken?
Wat leuk dat je ons wilt bezoeken. De tuinen van kasteel Twickel zijn ieder jaar van april t/m oktober geopend van woensdag t/m zondag van 10.00-17.00 uur. Het bezoekerscentrum van landgoed Twickel op de Twickelerlaan 7 is de toegang tot de tuinen.
Nog een verhaal uit Aafkes archief?
Het archief op Twickel is een ware schatkamer en al opgebouwd sinds het jaar 1347. Gepensioneerd archivaris Aafke Brunt was ruim veertig jaar de spin in het web. Een leven lang Twickel in hoofd en hart is onvervangbaar... Samen met Aafke belichten we een paar bijzondere objecten van Twickel.
Het kopje van Agnes
Agnes van Twickelo gaf in 1551 samen met haar man Goossen van Raesfelt de opdracht tot de bouw van het kasteel. Ze heeft nooit gezien hoe het is geworden. In het jaar van de eerste steenlegging overleed ze. Haar man liet haar beeltenis in de gevel maken. Maar was het een eerbetoon of deed hij dat uit schuldbesef...?
Lees meerHet verborgen paadje in het echt bekijken?
Ontdek ook deze bijzondere verhalen