Erfgoed & Toekomst

Het kopje van Agnes

Agnes van Twickelo gaf in 1551 samen met haar man Goossen van Raesfelt de opdracht tot de bouw van het kasteel. Ze heeft nooit gezien hoe het is geworden. In het jaar van de eerste steenlegging overleed ze. Haar man liet haar beeltenis in de gevel maken. Maar was het een eerbetoon of deed hij dat uit schuldbesef...?

Ontdek verder

Het is een indrukwekkende gevel, door alle verschillende ornamenten


"Het is ook bedoeld om indruk te maken, je mag er niet zomaar onder door naar binnen, dat was alleen voor mensen van stand", aldus Aafke Brunt, voormalig archivaris Stichting Twickel.

"Agnes van Twickelo gaf in 1551 samen met haar man Goossen van Raesfelt de opdracht tot de bouw van het kasteel. Ze heeft nooit gezien hoe het is geworden. In het jaar van de eerste steenlegging overleed ze. In de Renaissance is het gebruikelijk dat het echtpaar afgebeeld werd in de gevel, maar hier zien we alleen Agnes."

Agnes van twickelo
Goossen van Raesfelt
Uit aafkes archief
"Ja, misschien had hij ook wel een beetje spijt, dat hij al zoveel geld had uitgegeven."

Aafke Brunt, voormalig archivaris Stichting Twickel

De kas was leeg

Agnes vertrouwde haar man niet helemaal. In haar testament benoemde ze haar zwager tot voogd van haar kinderen. Agnes had haar man goed doorzien, want na haar dood vertrok hij in 1562 naar Duitsland, samen met zijn tweede vrouw.

De kinderen die hij met Agnes had gekregen, bleven achter op Twickel dat toen nog in aanbouw was. Goossen van Raesfelt had heel veel geld uitgegeven, de kas was leeg en toen de Tachtigjarige Oorlog uitbrak en door de oorlogsvoering de oogsten van de pachters vernield waren, kwamen er ook geen inkomsten meer binnen. De kinderen bleven achter met grote schulden terwijl hun vader hoog en droog in Duitsland zat. Het duurde tot 1640 voordat er verder kon worden gebouwd.

Veelgestelde vragen

Kan ik het kasteel bezoeken met een rondleiding?

Ja. Vanaf 15 maart 2025 kun je online een rondleiding reserveren. Deze vinden plaats van juni tot september. Vanwege het kwetsbare interieur is het aantal mensen dat we tegelijk kunnen ontvangen beperkt, vandaar dat het aantal entreekaarten voor een rondleiding gelimiteerd is. 

Nog een verhaal uit Aafkes archief?

Het archief op Twickel is een ware schatkamer en al opgebouwd sinds het jaar 1347. Gepensioneerd archivaris Aafke Brunt was ruim veertig jaar de spin in het web. Een leven lang Twickel in hoofd en hart is onvervangbaar... Samen met Aafke belichten we een paar bijzondere objecten van Twickel...

Het verborgen paadje van de barones

Barones Marie van Heeckeren van Wassenaer - van Aldenburg Bentinck woonde op Twickel van 1922 tot 1975. De barones werkte graag in de tuin, maar als er publiek kwam wilde ze dat niet laten zien…

Lees meer

Meer over kasteel Twickel of een rondleiding boeken?