Passie & Betrokken

Met vereende krachten herrezen

Bijna driehonderd jaar lang prijkte er fi er een korenmolen op de Deldeneresch. Samen met de watertoren en de kerktorens, was de molen een herkenbaar baken in het landschap. Na jaren van verval en aftakeling vloog de molen in1959 in brand en stortte in. Vijfenzestig jaar later staat hij er weer!

Ontdek verder

Door Richard Wermelink - Twickelblad najaar 2024

In 2009 schreef Derk Rouwhorst in dit Twickelblad een verhaal over de Eschmolen, waar hij als kind jaren naast woonde: “Wat zou het mooi zijn als we vanaf Almelo Delden naderen en verwelkomd worden door de prachtige Eschmolen?” De droom om de molen te herbouwen, werd door velen als prachtig maar volledig onrealistisch beschouwd. Ongeveer drie jaar later, in 2011, meldt het Twickelblad dat zijn plan veel bijval krijgt: ‘Al 100 mensen hebben zich opgegeven als ‘vriend’ en ook belangrijke partners als de gemeente en stichting Twickel staan achter het initiatief’. 

Betrokkenheid 

Maar met dromen, goede bedoelingen en vrienden ben je er nog niet want zo’n project kost veel geld én moeite. De afgelopen vijftien jaar waren er diverse ups en downs en het was allerminst zeker dat het ging lukken. Maar Rouwhorst blijkt een rasoptimist te zijn. 

“Nee. Ik heb er nooit aan getwijfeld of het ging lukken. Want het is immers een mooi plan mét draagvlak.”

Derk Rouwhorst, initiatiefnemer herbouw Eschmolen

Ups and downs 

De betrokkenheid was inderdaad groot. Honderden mensen stortten jaarlijks geld als ‘Vriend van de Molen’, er werd een haringparty georganiseerd, bedrijven doneerden, er werden subsidies toegekend en mensen sponsorden schaliën (dakbedekking). Daarnaast gaf Twickel de grond voor een symbolisch bedrag in erfpacht en zorgt ze voor de herinrichting van het terrein rondom de molen. In 2019 was de begroting rond maar door corona en later de oorlog in Oekraïne stegen de prijzen. 

De opzet van het hele plan werd versoberd. Door het werk van vele vrijwilligers is er geld bespaard en diverse bedrijven hebben extra bijgedragen, ook in materialen of uren. Ook de gemeente Hof van Twente heeft meegewerkt door het wijzigen van het bestemmingsplan en het verlenen van een bouwvergunning. Toen de gemeenteraad in 2021 unaniem voor een motie stemde om een lening toe te zeggen aan Stichting Eschmolen, kon de bouw definitief door gaan. Voorzitter Jan Bouke Zijlstra van de stichting: “Toen dacht ik echt: dit is van de gemeenschap, voor de gemeenschap en gedragen door de gemeenschap.”

Bakspieker

Het bijzondere is dat naar alle waarschijnlijkheid die lening niet hoeft worden aangesproken. Zijlstra: “De exploitatie is daardoor makkelijker geworden omdat er geen sprake is van jaarlijkse aflossingsverplichtingen.” Daarnaast neemt Stichting Twickel over tien jaar de molen over. Naast de molen staat een bakspieker, geheel in de stijl van het landschap. In dit gebouw wordt materiaal opgeslagen want in de molen is daarvoor te weinig ruimte. Bijzonder is dat ook dit grotendeels is gerealiseerd door giften, het beschikbaar stellen van bouwmaterialen en de inzet van vrijwilligers.

Ondertussen heeft de molen al verschillende malen proefgedraaid en onlangs ook ‘in het echt’. Er zijn zeven molenaars aan de Eschmolen verbonden, daarvan zijn er vier gediplomeerd en drie nog in opleiding. In de molen worden meel en aanverwante artikelen verkocht en bezoekers kunnen er ook een kop koffie of thee krijgen.

Feiten en cijfers

Type: Windmolen, vervangt de korenmolen uit 1734, gebouwd i.o.v. Unico Wilhelm van Wassenaer Obdam
Achtkantige grondzeiler: 14,7 meter hoog
Afmetingen van de wieken (het ‘gevlucht’): 26 meter
Omtrek romp: 28 meter
Verwerkt hout: 50 m3 van Houtzagerij Twickel
Omwentelingen per minuut: maximaal 25
Molenstenen: 2 met een diameter van 140 cm
Start bouw: najaar 2022
Bouwkosten: € 621.000
Bouwer: Vaags & Groot Wesseldijk, Aalten
‘Vrienden van de Eschmolen’: 450

Wil je de molens op Twickel bezoeken?

Ambacht & Innovatie

Bezoek de herbouwde Eschmolen

Erfgoed & Toekomst

Bezoek de Noordmolen