Over wat er zoal gebeurt op het landgoed>>
Ambt Delden | 3 februari 2022 | LANDSCHAP
‘Waarom verjonging van eiken op de Twickelerlaan nodig is‘
Dertig jaar geleden verjongde Twickel een eerste deel van de Twickelerlaan. Oude, zieke eiken werden gekapt en jonge bomen kwamen ervoor in de plaats. Sindsdien is de helft van de laan verjongd, zodat de Twickelerlaan ook in de toekomst een laan blijft. Dit voorjaar moeten opnieuw twee delen worden aangepakt. Een gedeelte bij de ingang van de moestuin en een wat groter stuk bij de Noordmolenweg richting de ‘Dikke steen’.
Laan
Een laan kenmerkt zich door een regelmatige rij bomen van de zelfde soort en afmetingen aan weerszijden van een weg of pad. De Twickelerlaan is meer dan 200 jaar oud, ooit aangelegd om de statuur van Twickel te onderstrepen. De laan is bij alle landschapsarchitecten die op het landgoed actief zijn geweest als belangrijk element overeind gebleven. Dat is ook het geval in het masterplan van Michael van Gessel eind vorige eeuw: een weg met aan weerszijden bomen van dezelfde soort, afmeting en omvang in een regelmatig plantverband.
Eeuwenoud
De meeste bomen aan de Twickelerlaan zijn ruim twee eeuwen oud. We proberen de groeiplaats van de eiken zo goed mogelijk te verzorgen, door bemesting en zo min mogelijk bodemverdichting. Desondanks vertonen steeds weer bomen gebreken waardoor kap noodzakelijk is. Als dat het laanbeeld teveel aantast en er geen sprake meer is van een laan, dan komt het moment om te verjongen.
Start uitvoering
Jasper de Groot {bosbaas landgoed Twickel}: “Op 14 februari starten de werkzaamheden. Hoge takken worden met een hoogwerker verwijderd, waarna de boom wordt omgezaagd, de stobbe gefreesd en de grond vervangen. Voor het laanbeeld worden de nieuwe eiken op een vaste plantafstand van elkaar ingepland. Al deze werkzaamheden zullen in ruim een maand worden uitgevoerd.”
Uit Twickelblad | voorjaar 2022
AUTEUR Chantal Ophuis | NATUUR
Verjonging voorkomt verval Twickelerlaan
De eeuwenoude Twickelerlaan kan niet zonder verjonging. In fases worden oude bomen gekapt en nieuwe aangeplant. “Het kappen van een mooie eik doet ons ook pijn.” Rond 1684 werd de Twickelerlaan aangelegd, samen met de loodrecht voor het kasteel gelegen Kooidijk. De circa twee kilometer lange, kaarsrechte laan verbond kasteel Twickel met de weg van Delden richting Hengelo en …
• OPSPORING VERZOCHT •
Ambt Delden | 20 januari 2022 | DIEFSTAL TAFELKLOK
Onze tafelklok die in mei 2020 werd gestolen is nog steeds vermist. Er is maar één klok zoals deze en die hoort thuis in het kasteel. Daarom werd in het RTV Oost programma ‘Onder de loep’ op 20 januari nogmaals aandacht besteed aan de diefstal. En Stichting Twickel looft een beloning uit van 7500 euro voor de gouden tip.
‘Beloning voor tip die leidt naar tafelklok’
Bel de politie met tips op 0800 – 6070. Anoniem bellen kan via 0800 – 7000. Digitaal melden bij de politie kan via het tipformulier >> en anoniem via www.meldmisdaadanoniem.nl >>
Zaaknummer: 2020210483
Tubantia | 21.1: Beloning voor tip die weg wijst naar klok van Twickel
Delden | 2 februari 2021 | NATUUR
Bomen zijn heel belangrijk. Ze maken ons gezonder en gelukkiger, verfraaien de omgeving, én zijn het thuis van vogels, insecten en andere kleine dieren. Jaarlijks worden op ons landgoed vele nieuwe bomen aangeplant. Zoals deze winterlinde.
‘Unter den Linden’
Beheerder Gert-Jan Roelofs: “We hebben de lindeboom gepoot langs de populaire wandelroute Umfassungsweg, nabij de koffiekraam bij erve Bokdam. Zie de kaart hieronder, nummer 14. Het is een mooie plek. Veel wandelaars maken daar even een stop. Als de boom volgroeid is, dat duurt nog wel een kleine twintig jaar, dan kan je in de zomer genieten van de schaduw van deze linde.”
Aanjaagster voor de aanplant van de winterlinde is het Overijssels Particulier Grondbezit. In het kader van haar Manifest Klimaatrobuuste landgoederen heeft zij 50 klimaatbestendige bomen beschikbaar gesteld aan haar leden. Twickel doet uiteraard mee.
Wist je dat…
Bomen zijn kampioen in multitasking. 1 boom zorgt in z’n eentje voor een temperatuurdaling van 1 °C in de buurt van de boom, zet 0,025 ton CO2 per jaar om in zuurstof (50 kg) en slurpt jaarlijks 27.000 liter water op.
• OPSPORING VERZOCHT •
Help ons daarbij
Ambt Delden | 26 november 2020 | UPDATE • DIEFSTAL TAFELKLOK
‘Nieuwe beelden van Twentse verdachten klokdiefstal’ 
De weggenomen klok is kostbaar, uniek en goed gedocumenteerd. Het behoort al eeuwen toe aan het kasteel. Het betreft een Hollandse tafelklok, een zogenaamde bellenspeelklok, gemaakt door K.J. Andriese uit Grouw. De klok heeft een eikenhouten kast met gefineerd vruchtenhout en is zwart gepolitoerd. In de toog zit een schildering van J.W. Schulze voorstellende straatmuzikanten met bewegende armen. De klok is voorzien van een muziekspeelwerk uit 1790.
Afbeelding tafelklok voorzijde >>
Afbeelding tafelklok voorzijde detail >>
- AvroTros • Opsporing verzocht | 1.12.2020: Delden – Kostbare tafelklok gestolen uit kasteel Twickel
- RTVOost • Onder de loep | 26.11.2020: Delden – Nieuwe beelden, klokdieven kasteel Twickel mogelijk uit Twente
- INTERPOL • The Most Wanted Works of Art | June 2020: Er wordt wereldwijd gezocht, bekijk de poster
- RTVOost • Onder de Loep | 14.5.2020: Politie deelt beelden van de klokdieven bij kasteel Twickel
- Tubantia | 13.5.2020: Twickel wil ‘deftige klok met vieze liedjes’ terug >>
- Twickelblad | winter 2017, pag. 22: Vieze liedjes op een deftige klok >>
Delden | 8 september 2020 | HISTORIE
Landweren en grenspalen vertellen een verhaal over begrenzen en bewaken. Om een inkijkje in de geschiedenis te geven, worden op bepaalde plekken in Twente grenspalen herplaatst. Eén van die plekken is de vroegere grens tussen Delden en Hengelo.
Herplaatsing grenspaal Delden – Hengelo
Initiatiefnemer hiervan is Gerhard Post, voorzitter van de Werkgroep Markegrenzen Hengelo. In samenwerking met landschap Overijssel en Twickel is op 8 september dichtbij de oorspronkelijke plek een replica van de paal herplaatst. De paal staat langszij de Umfassungsweg op de nog zichtbare oude ‘landweer’, iets ten oosten van hotel Carelshaven.
Lees er meer over:
- Tubantia 8.9.2020: ‘Heilige’ grenspaal Delden – Hengelo maakt come back >>
- Landschap Overijssel: herplaatsing grenspaal Delden- Hengelo >>
Twickels bos | NATUUR
Hond aan de lijn!
De Buitengewoon Opsporingsambtenaren (BOA’s) controleren streng op loslopende honden in gebieden waar dat niet is toegestaan. Vooral in het broedseizoen maart t/m juli is het van belang dat de hondenbezitter de hond aan de lijn houdt. Jasper de Groot {bosbaas van landgoed Twickel} licht toe waarom.
Jasper: “Vanaf half mei t/m half juni loopt er jong reewild in de bossen van Twickel. Loslopende honden zijn de grootste vijand van reekalfjes. Alle honden hebben een jachtinstinct. Als een hond ‘wild’ ruikt, wordt dat instinct geprikkeld en wil de hond het dier dat hij ruikt opsporen. Bijna alle dieren in de natuur zijn bang voor honden. Ook voor honden die ‘niets doen’. Komt een hond te dicht in de buurt, dan schrikken de dieren op en vluchten weg.”
Reeën
“Reeën bijvoorbeeld slaan op de vlucht wanneer ze zich bedreigd voelen door een hond. Reeën kunnen weliswaar hard lopen, maar raken snel in paniek en letten niet meer op waar ze lopen. Vaak komen ze om, omdat ze pardoes de weg oprennen of zichzelf ophangen in prikkeldraad. Menig boswachter kan uit eigen ervaring vertellen over reeën die zich letterlijk doodgelopen hebben of zwaar gewond in het prikkeldraad hangen. Ook in de periode als dieren kalveren hebben, kunnen loslopende honden schade aanrichten. Jonge reekalfjes kunnen de eerste weken nog niet hard rennen. De moeder zoekt daarom een rustig plekje voor haar jongen terwijl ze zelf eten kan zoeken. Veelal houdt ze zelf vanaf een afstandje toezicht. Als een hond zo’n jong kalfje vindt, slaat het diertje op de vlucht. Als het kalf te ver wegloopt kan de moeder haar niet meer terugvinden.”
Vogels
“Veel weidevogels nestelen in het veld en op de akkers. Op het moment dat ze te vaak verstoord worden vluchten ze uit het gebied en laten hun nest onbeheerd achter. Eieren of jonge kuikens zijn dan een gemakkelijke prooi voor andere dieren. De meeste vogels zoeken hun voedsel op de grond, door verstoring van een hond moeten ze opvliegen. Als dit vaak gebeurt worden de vogels zwakker en gaan ze minder eieren leggen. Met als gevolg dat er minder jonge vogels bijkomen.”
Mag de hond mee?
Lekker lopen door het bos, spelen met je hond en samen rennen. Dat willen hondenbezitters graag. In veel natuurgebieden mogen honden alleen aangelijnd worden uitgelaten. Baasje en hond dienen op de paden te blijven en niet het weiland in of de heide op. Om toch aan de behoefte van vele hondenbezitters tegemoet te komen zijn er hondenlosloopgebieden zoals tegenover kasteel Twickel en nabij Borne. Alleen daar mag de viervoeter los van de riem. Lees onze informatie over het bezoek met honden
Betreft het een hondenuitlaatservice, dan is ook onze toestemming nodig en dient een vergunning te worden aangevraagd {zie ons evenementenbeleid >> }.