Monumentendag 2022

za 10.9 | zo 11.9

‘Poorten en deuren gaan open’

U bent van harte welkom voor een kijkje in de wereld van ons landgoed.

Zaterdag 10 september, van 10:00-16:00 uur, is er van alles te zien bij het kasteel en in de moestuin, en kunt u een wandeling maken in Park de Breeriet.
Bijzonder is ook een bezoek aan de houtzagerij en oude houtzaagmolen (gelegen achter hotel restaurant Carelshaven), zaterdag 10 september van 10:00-17:00 uur én zondag 11 september van 11:00-16:00 uur.

 

Koetshuis • stallen • voorplein • Huisarchief 

Bij het kasteel zijn de stallen en het koetshuis te bezichtigen. Daar staan de historische rijtuigen en onze vrijwilligers die deze collectie verzorgen zijn aanwezig om toelichting te geven.
Op het voorplein zijn allerhande werk- en voertuigen opgesteld, zoals de Sunbeam, de geliefde sportauto van de barones.
Ook onze archivaris doet de deur van het Huisarchief van het slot.

Natuurreservaat Park de Breeriet

De Breeriet – op loopafstand van het kasteel – is een 28 hectare groot landschapspark aangelegd in 1872 door landschapsarchitect Zocher. Het is nu een rustgebied voor dieren en daarom slechts sporadisch open voor publiek. De toegangspoort aan het Bornsevoetpad gaat open voor een wandeling op eigen gelegenheid. Met gele pijlen is een wandelroute van circa twee kilometer uitgezet.

Historische moestuin

In deze ‘nutstuin’ aan de Twickelerlaan 11 telen onze hoveniers en tuinvrijwilligers als vanouds de perkplanten voor de kasteeltuinen, snijbloemen en vele soorten ‘vergeten groenten’ en kruiden. Er staan historische kweekkassen waarvan er in Nederland nog slechts enkele zijn, zoals het zogeheten Iron House, de anjerkas en verdiepte pit-kassen. Een hovenier laat het enten van historische citrusbomen zien en hoe leifruit aan de muren wordt geteeld. De oogst van het seizoen is te koop, groenten, fruit en planten, of een voor u samengesteld bloemboeket. Goed om te weten, in de moestuin kan de hond niet mee  

Tip: parkeer op de centrale parkeerplaats {2 euro} tegenover de Landgoedwinkel.

Leaflet programma 

 

Houtzagerij Twickel | Historische Houtzaagmolen

Net als de Twickelervaart en hotel-restaurant Carelshaven is de houtzagerij 250 jaar oud. Dit jubileum wordt tijdens Open Monumentendag gevierd. De huidige en oude zagerij openen de deuren op zaterdag én zondag voor het publiek.
Lees in het leaflet over het leuke programma