Landgoed Zuylestein

De Ridderhofstad Zuylestein kent een indrukwekkend verleden. De vele bewaard gebleven tekeningen van huis en tuin geven ons tot op de dag van vandaag een goed overzicht van de ontwikkelingen die Zuylestein door de eeuwen heen heeft doorgemaakt. De voormalige ridderhofstad was een plek waar vele belangrijke bestuurders van ons land elkaar troffen.

Indrukwekkend verleden

Stadhouder Frederik Hendrik van Oranje Nassau (1630-1640) en later de familie Van Nassau Zuylestein waren voormalige bezitters. De huidige eigenaar werkt met veel elan aan de toekomst van het landgoed.

Eeuwen later in 1630 kwam de Ridderhofstad in bezit van stadhouder Frederik Hendrik van Oranje Nassau (1630- 1640)  die er een jachtslot van maakte en de tuin en het park volgens de mode van de tijd in renaissance stijk liet uitleggen. Later was de familie van Nassau Zuylestein de bezitter. Zuylestein is nooit verkocht en in de familie gebleven. Jemima de Brauwere is momenteel het familielid dat de buitenplaats al die jaren heeft onderhouden met vrijwilligers. In april 2024 is Zuylestein over gedragen aan landgoed Twickel. Het beheer valt nu onder Stichting Twickel met de beheerder is Wilke Schoemaker. Jemima de Brauwere blijft nauw betrokken en ook met haar partner wonen op Zuylestein.

Buitenplaats Poortgebouw Zuylestein

Huize Zuylestein

Jemima de Brauwere

Omvang

Landgoed Zuylestein is uitgestrekt over 120 hectare. Ruim 52 hectare daarvan bestaat uit weilanden en bouwland, 12 hectare uit natuurgebieden, 8 hectare aan akkers en 45 hectare aan bossen.

 

Wandelroute Historisch Zuylestein

Landgoed Zuylestein stamt uit de veertiende eeuw en is in 1630 aangekocht door stadhouder Frederik Hendrik van Oranje Nassau als jachtslot en in 1640 door hem geschonken aan zijn bastaardzoon Fredrik van Nassau. Bij aankomst via de Rijksstraatweg tussen Leersum en Amerongen betreedt u een historisch park dat uniek is in Nederland door haar geheel intact gebleven Renaissance stijl. Het landgoed met een totaal oppervlak van 136 ha is door vererving 400 jaar in familie bezit gebleven.

Download deze bijzondere historisch wandelroute en ga terug naar de tijden van weleer.>>

EN VERDER…
 • De moestuinabonnementen voor Landgoed Zuylestein zijn weer gestart.
  De openingstijden voor de landgoedwinkel, de moestuin en de binnentuin zijn:
  vrij  & zo  11 – 16 uur
  za van 11 – 15 uur

  Adres voor de navigatie: Rijksstraatweg 1, Leersum. Volg daarna de borden.

  Alle dagen van het jaar zijn de Zuylesteinse bossen en wandelpaden tussen zonsopkomst en zonsondergang opengesteld voor bezoekers. Houd alstublieft uw hond(en) aan de lijn om het wild rust te gunnen.

BEHEER & CONTACT

Het beheer van landgoed Zuylestein wordt gedaan door beheerder Wilke Schoemaker {schoemaker@twickel.org  | +31 6 54 23 35 87}. De werkzaamheden worden verricht vanuit het Beheerkantoor nabij Dieren {Kerkallee 2, 6955 JA Ellecom | +31 313 42 29 92}, te bezoeken op werkdagen van 8.30-16.00 uur.

 

Melding maken
U ziet iets op ons landgoed, in onze bossen en natuurterreinen. Een calamiteit waarvoor ons handelen direct nodig is. Of niet dringend, er is iets stuk, vuildump, boom op het pad. Info hoe u hiervan melding kunt maken >>

 

Vraag & antwoord
Over wat mag en waarom iets gebeurt op onze landgoederen >>