Monumentendag 2023

za 9.9

‘Poorten en deuren gaan open’

U bent van harte welkom voor een kijkje in de wereld van ons landgoed.

Zaterdag 9 september 2023, van 10:00-16:00 uur, is er weer van alles te zien bij het kasteel, in de moestuin, en kunt u een wandeling maken in Park de Breeriet.

Koetshuis • stallen • voorplein • Huisarchief 

Bij het kasteel zijn de stallen en het koetshuis te bezichtigen. Daar staan de historische rijtuigen en onze vrijwilligers die deze collectie verzorgen zijn aanwezig om toelichting te geven.
Op het voorplein zijn allerhande werk- en voertuigen opgesteld, zoals de Sunbeam, de geliefde sportauto van de barones.
Ook onze archivaris doet de deur van het Huisarchief van het slot.

Historische moestuin

In deze ‘nutstuin’ aan de Twickelerlaan 11 telen onze hoveniers en tuinvrijwilligers als vanouds de perkplanten voor de kasteeltuinen, snijbloemen en vele soorten ‘vergeten groenten’ en kruiden. Er staan historische kweekkassen waarvan er in Nederland nog slechts enkele zijn, zoals het zogeheten Iron House, de anjerkas en verdiepte pit-kassen. Een hovenier laat het enten van historische citrusbomen zien en hoe leifruit aan de muren wordt geteeld. De oogst van het seizoen is te koop, groenten, fruit en planten, of een voor u samengesteld bloemboeket. Goed om te weten, in de moestuin kan de hond niet mee  

Natuurreservaat Park de Breeriet

De Breeriet – op loopafstand van het kasteel – is een 28 hectare groot landschapspark aangelegd in 1872 door landschapsarchitect Zocher. Het is nu een rustgebied voor dieren en daarom slechts sporadisch open voor publiek. De toegangspoort aan het Bornsevoetpad gaat open voor een wandeling op eigen gelegenheid. Met gele pijlen is een wandelroute van circa twee kilometer uitgezet.

Info historie 

 

Tip: parkeer op de centrale parkeerplaats {2 euro} tegenover de Landgoedwinkel.