Monumentendagen 2023

za 9.9 & zo 10.9

‘Poorten en deuren gaan open’

U bent van harte welkom voor een kijkje in de wereld van ons landgoed.

 

Zaterdag 9 september 2023, van 10:00-16:00 uur, is er weer van alles te zien bij het kasteel, in de moestuin, en kunt u een wandeling maken in Park de Breeriet of een kijkje nemen bij de molens die in bedrijf zijn. Ook kunt u in de Pop-up store aan Langestraat 29 in Delden onze landgoed producten proeven en/of kopen en het prachtig (wordt nu gerestaureerd) monumentale pand alvast van binnen bekijken.

 

  • Een aantal openstellingen zijn bij Twickel ook op 10 september.

Koetshuis • stallen • voorplein • Huisarchief
9 sept 10-16 uur

Bij het kasteel zijn de stallen en het koetshuis te bezichtigen. Daar staan de historische rijtuigen en onze vrijwilligers die deze collectie verzorgen zijn aanwezig om toelichting te geven.
Op het voorplein zijn allerhande werk- en voertuigen opgesteld, zoals de Sunbeam, de geliefde sportauto van de barones.
Ook onze archivaris doet de deur van het Huisarchief van het slot.
Twickelerlaan 1, Ambt Delden

groentebedden

Historische moestuin
9 sept 10-16 uur

In deze ‘nutstuin’ aan de Twickelerlaan 11 in Ambt Delden telen de hoveniers en tuinvrijwilligers als vanouds de perkplanten voor de kasteeltuinen, snijbloemen en vele soorten ‘vergeten groenten’ en kruiden. Er staan historische kweekkassen, waarvan er in Nederland nog slechts enkele zijn. Zoals het zogeheten Iron House, de anjerkas en verdiepte pit-kassen. Ook wordt het leifruit aan de muren geteeld. De oogst van het seizoen is te koop, groenten, fruit en planten, of een voor u samengesteld bloemboeket. In de moestuin kan de hond niet mee 

Natuurreservaat Park de Breeriet
9 sept 10-16 uur

De Breeriet – op loopafstand van het kasteel – is een 28 hectare groot landschapspark aangelegd in 1872 door landschapsarchitect Zocher. Het is nu een rustgebied voor dieren en daarom sporadisch open voor publiek. De toegangspoort aan het Bornsevoetpad gaat open voor een wandeling op eigen gelegenheid. Met gele pijlen is een wandelroute van circa twee kilometer uitgezet. Info historie 

watertoren

Watertoren Twickel
9 sept 10-16 uur

De watertoren is ontworpen door architect Halbertsma en gebouwd in 1894 en behoort bij het landgoed Twickel. De toren is gebouwd in opdracht van eigenaar  Baron van Heeckeren van Wassenaer.

De toren diende als waterreservoir voor het blussen van branden op Twickel. Daarnaast wilde de baron aan Delden een waterleiding schenken. Het water bij Twickel bevatte zout en was niet bruikbaar als drinkwater. De toren werd aangesloten op het waterleidingnet van Almelo, en werd er een pijpleiding van circa 10 kilometer lengte aangelegd. Op de markt van Delden herinnert een kunstige gietijzeren waterpomp aan het stichten van deze waterleiding.

Rijksmonument
De watertoren heeft een hoogte van 37,50 meter en heeft een waterreservoir van 200 m³. De toren bezit de status rijksmonument.

Wilt u het bezichtigen, dat kan. Het is zelden opengesteld, nu speciaal voor monumentendag.
De auto kunt u parkeren tegenover de Landgoedwinkel van Twickel (2,-), de moestuin of bij het Hoogspel, maar kom vooral op de fiets.

 

restaurateur Marita Malo

Monumentale winkel van Twickel aan de Langestraat 29, Delden

Fam en Firma Nijland (ca 1920)

9 & 10 sept 10-16 uur

Rentmeester Egbert Jaap Mooiweer is geroerd dat deze winkel recentelijk is geschonken aan Twickel om het als monument te kunnen behouden. Mooiweer: “Wij staan er garant voor dat het gebouw bewaard wordt. Dat is de reden voor de schenkster het gebouw aan ons toe te vertrouwen. Een exacte invulling moet nog gezocht worden.

  • Dit monumentenweekend is het pand geopend als een pop-up store met landgoedproducten van de pachters van Twickel. Kom een kijkje nemen in dit bijzondere pand en proef en/of koop de heerlijke landgoedproducten. Zoals de Twickel kaas, worst, de granen van de Es,  het Twickelbrood of haverkoeken.
  • Daarnaast zal Marita Talo, de restaurateur aanwezig zijn voor eventuele vragen.

 

 

De Noordmolen

Openstelling van de molens op Twickel

• Twickeler Houtzaagmolen {Zaagmolenweg 1, Ambt Delden}:
9 sept van 13-16 uur
• Noordmolen {Noordmolen 5, Ambt Delden}:
9 &  10 sept van 10-16 uur
• Oelermolen {Oldemeulenweg 2, Oele}:
10 sept 12-16.30 uur

Eschmolen in aanbouw, wel een infostand {Molenstraat Delden}:
9 sept 10-16 uur