Ringslangen ontwaken

Hof te Dieren | 6 april 2018 | NATUUR

Ringslangen ontwaken

Bericht uit het veld van onze beheerder Wilke Schoemaker:

“Vandaag bij de eerste warme dag van het nieuwe jaar ontwaakten op Hof te Dieren de ringslangen uit hun winterslaap. Deze koudbloedige dieren hebben de warme voorjaarszon nodig om actief te worden. Je ziet dan ook gelijk grote aantallen ringslangen bij elkaar op een zonnige plek. Verschillende mannetjes achtervolgen een wijfje en proberen met haar te paren. Het grootste mannetje duwt de kleinere mannetjes weg en paart met het vrouwtje.

 

Eieren afzetten
Nadat de embryo’s zich in de slang hebben ontwikkeld legt het vrouwtje haar eieren op een plek met een constante temperatuur van circa 28 graden. Dat doet ze in blad- en grashopen waar de broei in zit, warm en vochtig. Vroeger hadden alle erven in het buitengebied wel zo’n rommelhoop. Helaas zijn we nu vaak te netjes geworden op onze erven. Op Hof te Dieren creëren we bewust broeihopen van gras en takken zodat de ringslang haar eieren kan afzetten en de jonge slangen later uit het ei kunnen kruipen.”

 

Wetenswaardig

  • Ringslang {natrix natrix}: waterslang, circa 70-100 cm, bruin van kleur met achter het oog twee gele vlekken veelal als een ring met elkaar verbonden, ronde pupil. Leeft in waterrijke gebieden, eet kikkers. Schuw, rustige soort, niet giftig.
  • Foto: twee ontwaakte ringslangen   Bekijk ook deze grotere slang